fbpx
Τρίτη, 15 Ιουνίου, 2021
Αρχική ΤΑΞΙΔΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Μεταξοχώρι, ένα ελληνικό χωριό στολίδι στη Θεσσαλία

Μεταξοχώρι, ένα ελληνικό χωριό στολίδι στη Θεσσαλία

Κάθε χωριό που συναντάμε στην επικράτεια, ξεχωρίζει για την μοναδική ιστορία που το ακολουθεί μέσα στα χρόνια και για τις ιδιαιτερότητές του.

Πολλές φορές, χωριά παίρνουν την ονομασία τους ακόμα και από κάποιο προϊόν, το οποίο παράγεται στην εκάστοτε περιοχή.  Όπως είναι για παράδειγμα τα περίφημα Μαστοροχώρια στην Ήπειρο, από όπου ξεκινούσαν μάστορες που ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο και έχτισαν ολόκληρα χωριά βασισμένοι στην τέχνη της πέτρας. Ακόμα ένα τέτοιο χωριό, μας παρουσιάζει το exploringgreece.tv. Ο λόγος για το Μεταξοχώρι στη Θεσσαλία. Ή αλλιώς το ελληνικό χωριό των καλλιτεχνών όπως συνηθίζουν να το αποκαλούν.

Το ελληνικό χωριό που συνδέθηκε όσο κανένα άλλο με το μετάξι

Το Μεταξοχώρι βρίσκεται κοντά στη Λάρισα και συγκεκριμένα στην Αγιά. Αποτελεί έναν γραφικό και ορεινό οικισμό, στους πρόποδες του Κισσάβου. Εκτός από φυσική ομορφιά, διαθέτει επίσης πολύ εύφορη γη και γι’ αυτό το λόγο επιλέχθηκε ως τόπος να κατοικηθεί εδώ και πολλά χρόνια. Οι παλιοί το φωνάζουν ακόμη Ρέτσιανη, δηλαδή «Ποταμοχώρι» στα Σλάβικα.

Για δύο πράγματα, όμως, ξεχώρισε περισσότερο. Αφενός για το γεγονός ότι από εκεί κατάγονται πολλοί καλλιτέχνες, αφετέρου ότι εκεί αναπτύχθηκε έντονα η βιοτεχνία ύφανσης φυτιλιών, δηλαδή μεταξωτών. Στα μέσα του 18ου αιώνα το χωριό γνώρισε τη μεγαλύτερη άνθισή του, για την οποία είναι πασίγνωστο έως και σήμερα.

Η ανάπτυξη ήλθε με την πλούσια παραγωγή βαμβακιού αλλά και την παραγωγή μεταξιού, Αυτοί ήταν οι βασικοί παράγοντες οι οποίοι αργότερα ώθησαν την ανάπτυξη βιοτεχνίας ύφανσης φυτιλιών δηλαδή των μεταξωτών. Αλλά και άλλων υφασμάτων όπως των αλατζάδων όπως λέγονται τα βαμβακερά αλλά και των μαντηλιών. Εξίσου γνωστό έγινε και το εμπόριο των κόκκινων νημάτων στις χώρες της Ευρώπης μετά τη διάλυση του συνεταιρισμού των Αμπελακίων.

Αν βρεθείς κάποια στιγμή στο Μεταξοχώρι θα δεις ότι πρόκειται για ένα πολύ όμορφο και περιποιημένο χωριό, ιδιαίτερης αισθητικής. Τα πέτρινα σπίτια και οι αυλές, τα δρομάκια και τα κτίρια εξηγούν γιατί βρίσκεται ανάμεσα στους πέντε παραδοσιακούς οικισμούς της Θεσσαλίας. Περπατώντας στα σοκάκια, θα δεις παλιά αρχοντικά τα οποία έχουν τη δική τους ιστορία. Θα στη διηγηθούν ευχάριστα οι κάτοικοι του χωριού. Πολλοί από αυτούς είναι απόγονοι σημαντικών καλλιτεχνών και με όρεξη θα σου πουν κι άλλες παρόμοιες ιστορίες.

 

Τελευταία Νέα

Μήνυμα της Ο.Γεροβασίλη για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη

Γιορτάζουμε και τιμούμε και φέτος, όπως κάθε χρόνο στις 14 Ιουνίου, την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, με στόχο την αναγνώριση της ανεκτίμητης προσφοράς των...

Επιστολές της Π.Ε Άρτας προς Υπουργό Αγρ. Ανάπτυξης – Τροφίμων και Πρόεδρο ΕΛΓΑ

Επιστολές προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας κ....

Τρελό ματς με νικητές τους οράνιε

Γλίτωσε τρελό κάζο η επτάψυχη Ολλανδία! Οι «οράνιε» είδαν την Ουκρανία να γυρίζει από το πουθενά στο ματς, κάνοντας το 2-0... 2-2 αλλά ο Ντάμφρις βγήκε μπροστά και...

Νέο ωράριο στα σούπερ μάρκετ-Τι ισχύει για τις λαϊκές αγορές

Νέο ωράριο ισχύει από σήμερα Δευτέρα 14 Ιουνίου στα σούπερ μάρκετ το οποίο θα διαρκέσει έως τη Δευτέρα 21 Ιουνίου, όπως προβλέπει η Κοινή...