fbpx
Κυριακή, 24 Οκτωβρίου, 2021
Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Λούκα Κατσέλη: φεύγει από την «Εθνική» και μπαίνει στην κυβέρνηση

Λούκα Κατσέλη: φεύγει από την «Εθνική» και μπαίνει στην κυβέρνηση

Σαρωτικές αναμένονται να είναι οι αλλαγές στις διοικήσεις των Ελληνικών Τραπεζών το επόμενο διάστημα. Μετά την αποχώρηση Σάλλα από την Τράπεζα Πειραιώς, και η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη, θεωρείται βέβαιο ότι θα αντικατασταθεί, καθώς προσκρούει στις περιοριστικές διατάξεις του νέου νόμου.

Έχοντας συμπληρώσει ενάμιση σχεδόν χρόνο στη διοίκηση της Εθνικής, πολλοί λένε ότι το μείγμα εμπειριών που διαθέτει η κα. Κατσέλη, τόσο από τη θητεία της ως Υπουργός, όσο και από την καριέρα της σε διεθνείς οργανισμούς, έφεραν πολύ γρήγορο θετικό πρόσημο στο παλαιότερο πιστωτικό ίδρυμα της χώρας.

Οι λεπτοί χειρισμοί της ως επικεφαλής της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών την πολύ κρίσιμη περίοδο του καλοκαιριού του 2015 – με την τραπεζική αργία και την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων να δημιουργούν τεράστια αβεβαιότητα στην οικονομία- υπήρξαν καθοριστικοί, όπως λένε παράγοντες της αγοράς, για την αποφυγή πανικού. Το διεθνές προφίλ της κας Κατσέλη και οι επαφές που έχει με παράγοντες -κλειδιά της διεθνούς οικονομικής και ακαδημαϊκής ελίτ τόσο στην Ευρώπη, όσο και στις ΗΠΑ, συνέβαλαν ώστε να αποτελεί η ίδια μία άγκυρα εμπιστοσύνης για διεθνείς επενδυτές, δεδομένης μάλιστα της γενικής δυσπιστίας απέναντι στο τότε οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Αλλά και στην Εθνική, η δική της παρέμβαση και εμπλοκή υπήρξε καθοριστική, ώστε να επιλύονται γρήγορα και προς όφελος της τράπεζας κρίσιμες υποθέσεις ή να συνάπτονται νέες συνεργασίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης, που μετά από παλινωδίες μηνών έχει πλέον μπει στην τελική ευθεία. Χαρακτηριστική είναι επίσης, η συμφωνία που πολύ πρόσφατα σύναψε η Εθνική – ύστερα από συνάντηση της κας Κατσέλη με την πρέσβη του Ισραήλ – με τον ΙΑΤΙ, τον μεγαλύτερο οργανισμό –ομπρέλα του Ισραήλ στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας και της καινοτομίας, για πρόγραμμα καθοδήγησης νέων Ελλήνων επιχειρηματιών από ισραηλινούς ειδικούς.

Δύο, εξάλλου πολύ πρόσφατες πρωτοβουλίες που παρουσίασε η Εθνική Τράπεζα, φέρουν τη σφραγίδα της κας Κατσέλη. Πρόκειται για το πρόγραμμα act4Greece, μια πλατφόρμα crowdfunding, μέσω της οποίας υποστηρίζονται δράσεις που ανταποκρίνονται σε ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας, και για το νέο πρόγραμμα «ΕΘΝΙΚΗ Αλυσίδα Αξίας», ένα καινοτόμο χρηματοδοτικό εργαλείο που στηρίζει ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που συμμετέχουν σε εφοδιαστικές αλυσίδες και αλυσίδες αξίας, με εκκίνηση τον κλάδο της ναυτιλίας.

Η πορεία αυτή της κας Κατσέλη τον ενάμιση χρόνο, τόσο στην Εθνική, όσο και στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών- παρόλο που η ίδια ούτε προέρχεται ούτε είχε καμία ανάμειξη με το παραδοσιακό τραπεζικό κατεστημένο της χώρας – δεν έπεισε, όμως, τους θεσμούς, που παραμένουν αμετακίνητοι στη θέση τους για απαρέγκλιτη εφαρμογή του νέου νόμου. Θεωρείται βέβαιο πάντως ότι στον επικείμενο ανασχηματισμό της κυβέρνησης, η κ. Κατσέλη θα αναλάβει κρίσιμο πόστο σε παραγωγικό υπουργείο.

Τελευταία Νέα

Α’ ΕΣΚΑΒΔΕ: Η ΑΕ Δόξας-Πύρρου πήρε το ροζ φύλλο στο τοπικό ντέρμπι

Για τη 2η αγωνιστική του Πρωταθλήματος της Βορειοδυτικής Ελλάδας στο μπάσκετ, η τυπικά φιλοξενούμενη ΑΕ Δόξας-Πύρρου Άρτας, επικράτησε του Αίαντα Άρτας με σκορ 86-67. Πλέον,...

Παρασκεύαζαν αλκοόλ στις φυλακές Ιωαννίνων

Έρευνα σε κοινόχρηστους χώρους στο σωφρονιστικό κατάστημα Σταυρακίου πραγματοποιήθηκε από σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 10 λίτρα αλκοολούχου παρασκευάσματος, αυτοσχέδιος...

Ιωάννινα : Έλεγχοι για διακίνηση ακτινιδίων στα σύνορα

Εντείνονται οι έλεγχοι στα σύνορα μετά από καταγγελίες για πρόωρη συγκομιδή και διακίνηση ακτινιδίων. Η πρόωρη συγκομιδή είναι παράνομη καθώς υποβαθμίζει την ποιότητα και δυσφημίζει...

Το νέο λιμάνι της Κόπραινας βρίσκεται πλέον σε πλήρη λειτουργία

Στη βόρεια όχθη του Αμβρακικού κόλπου, στον Δήμο Νικολάου Σκουφά, βρίσκεται το νέο λιμάνι της Κόπραινας. Πρόκειται για ένα στολίδι του Αμβρακικού που άνοιξε πρόσφατα...