fbpx
Σάββατο, 16 Οκτωβρίου, 2021
Αρχική ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Κρύβουν τις σκληρές φωτογραφίες απ’ τα πακέτα

Κρύβουν τις σκληρές φωτογραφίες απ’ τα πακέτα

Στόχος είναι να αποτρέψουν τους καπνιστές από το να τα αγοράσουν: εικόνες οργάνων που έχει καταστρέψει ο καρκίνος, πνεύμονες καπνιστών ή κατεστραμμένα δόντια επάνω στα πακέτα των τσιγάρων και στα σακουλάκια του καπνού. Σε ορισμένα καταστήματα ωστόσο οι πελάτες βλέπουν τις εικόνες μόνο μετά την αγορά του πακέτου, καθώς οι έμποροι κρύβουν τις σοκαριστικές εικόνες με πλαστικές κάρτες, οι οποίες είναι πανομοιότυπες με το πακέτο των τσιγάρων αλλά χωρίς τη σχετική προειδοποίηση.

Ο σύλλογος Φόρουμ κατά του Καπνίσματος έφερε στη δημοσιότητα αυτή την παραπλανητική πρακτική. Στο μεταξύ, στο Βερολίνο και τη Λειψία οι αρμόδιες αρχές αντέδρασαν ήδη. Οι καπνοβιομηχανίες ωστόσο από την πλευρά τους δεν βλέπουν καμία νομική παράβαση.

Στην περιοχή Σαρλότενμπουργκ του Βερολίνου για παράδειγμα ήδη οι αρχές επιπλήττουν τους εμπόρους που βάζουν στα πακέτα τους τις κάρτες μπροστά από τις εικόνες. «Τους ζητούμε να τις απομακρύνουν» είπε ο προϊστάμενος των αρχών δημόσιας τάξης Λουτζ Μπέτζγκεν. Διαφορετικά το επόμενο βήμα θα είναι ένα χρηματικό πρόστιμο.

Αντιδράσεις και πρώτα αποτελέσματα

«Το κάπνισμα σκοτώνει» «Το κάπνισμα σκοτώνει»

Από τις 20 Μαΐου ισχύει στη Γερμανία η ευρωπαϊκή οδηγία για τα προϊόντα καπνού, σύμφωνα με την οποία πρέπει πάνω στα πακέτα των τσιγάρων να υπάρχουν εικόνες που θα αποτρέπουν τους καπνιστές να αγοράσουν τσιγάρα. Οι εικόνες μαζί με τα προειδοποιητικά μηνύματα, όπως «Το κάπνισμα σκοτώνει», πρέπει να καλύπτουν τουλάχιστον τα δύο τρίτα της μπροστινής και της πίσω όψης του πακέτου. Παλαιότερα αυτά τα μηνύματα ήταν μικρότερα.

Από την πλευρά του ομοσπονδιακού υπουργείου Διατροφής και Γεωργίας τα πράματα είναι ξεκάθαρα, εφόσον ο σχετικός νόμος προβλέπει ότι «οι προειδοποιήσεις οφείλουν να μην καλύπτονται μερικώς ή ολικώς τη στιγμή της πώλησης των προϊόντων».

Ο γερμανικός Σύλλογος Καπνοβιομηχάνων ωστόσο αντιδρά. «Είναι στη διακριτική ευχέρεια του εμπόρου, πώς θα παρουσιάσει τα προϊόντα στο κατάστημά του» τονίζει το λόμπι των παραγωγών που προμηθεύει τους εμπόρους με προϊόντα καπνού. «Είναι δύσκολο, εξαιτίας του μεγέθους των εικόνων, να έχει κανείς εικόνα της ποικιλίας των προϊόντων και να εντοπίσει την επιθυμητή μάρκα στα ράφια» λέει ο Γιαν Μίκε, διευθυντής του Συλλόγου.

Το Φόρουμ κατά του Καπνίσματος μιλά για μία απαράδεκτη πρακτική: «Τη στιγμή που ο πωλητής πάρει το πακέτο από το ράφι, ο αγοραστής έχει ήδη αποφασίσει να το αγοράσει». Ο σύλλογος εκτιμά ότι ένα στα δύο πακέτα πωλούνται με τις φωτογραφίες καλυμμένες.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις της γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας οι πωλήσεις καπνού στη Γερμανία μειώθηκαν. Από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο πωλήθηκαν 11% λιγότερα τσιγάρα από την αντίστοιχη περίοδο πέρσι. Η Στατιστική Υπηρεσία αποδίδει το γεγονός στα νέα μέτρα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή

Τελευταία Νέα

Ασύλληπτες εικόνες στην Αθήνα: «Βυθίστηκε» ολόκληρο το λεωφορείο στο δρομολόγιο Πειραιάς – Βούλα

«Βυθίστηκε» λεωφορείο λόγω της έντονης βροχόπτωσης στην παλαιά Λεωφόρο Ποσειδώνος, την ώρα που εκτελούσε το δρομολόγιο Πειραιάς – Βούλα.   Η κακοκαιρία «Μπάλλος» από χθες το πρωί έχει σαρώσει όλη...

Κακοκαιρία «Μπάλλος» – Θεσσαλονίκη: Υποχώρησε το οδόστρωμα και «κατάπιε» λεωφορείο (εικόνες)

Υποχώρησε το οδόστρωμα στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως Βότση στη Θεσσαλονίκη, λόγω της κακοκαιρίας «Μπάλλος» η οποία πλήττει και τη συμπρωτεύουσα. Από την υποχώρηση δεν υπήρξε...

Ο «Ψηφιακός» Δήμος Αρταίων παρουσιάστηκε στο 6ο συνέδριο για Έξυπνες Πόλεις και Ψηφιακούς πολίτες

Στο 6ο ετήσιο συνέδριο για Έξυπνες Πόλεις και Ψηφιακούς Πολίτες που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά και με τη συμμετοχή 3.000 και πλέον συνέδρων, συμμετείχε ο Δήμος Αρταίων....

Δόθηκαν στην κυκλοφορία Κηφισός και Παραλιακή- Κλειστά σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες

Στην κυκλοφορία δόθηκαν στις 6.30 το πρωί της Παρασκευής η Λεωφόρος Κηφισού και η Λεωφόρος Ποσειδώνος, μιάμιση ώρα πριν τη λήξη της απαγόρευσης που είχε...