fbpx
Κυριακή, 27 Νοεμβρίου, 2022
Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Κίνητρα για επιστροφή στη θέρμανση με πετρέλαιο

Κίνητρα για επιστροφή στη θέρμανση με πετρέλαιο

Την επιστροφή στο πετρέλαιο φαίνεται ότι επιλέγει η κυβέρνηση να «επιδοτήσει» τον χειμώνα, ενώ την ίδια ώρα εμφανίζεται μεν αποφασισμένη να συνεχίσει την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά μειώνοντας πιθανόν από το 2023 τον οριζόντιο χαρακτήρα του μέτρου, προκειμένου να επωφεληθούν περισσότερο τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά.

Τα παραπάνω μέτρα βρέθηκαν μεταξύ άλλων στο επίκεντρο της χθεσινής συνεδρίασης της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η συνεδρίαση έγινε υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων που διαμορφώνει η χθεσινή ανακοίνωση της Μόσχας ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσει εκ νέου την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη από τον αγωγό Nord Stream 1, εάν η Δύση δεν άρει πλήρως τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας τις οποίες έχει επιβάλει μετά την εισβολή της τελευταίας στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η κυβέρνηση σχεδιάζει τη χορήγηση κινήτρων για την υποκατάσταση της χρήσης φυσικού αερίου για θέρμανση με πετρέλαιο. Κίνητρα επίσης θα δίνονται για τη χρήση πετρελαίου θέρμανσης αντί ηλεκτρικού ρεύματος επίσης για τις ανάγκες της θέρμανσης των σπιτιών. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται η αύξηση του γνωστού από τα προηγούμενα χρόνια επιδόματος θέρμανσης, ενώ εξετάζεται η διεύρυνση των κριτηρίων προκειμένου να χορηγείται σε περισσότερους πολίτες. Βεβαίως υπάρχουν σειρά πρακτικών ζητημάτων κυρίως σε πολυκατοικίες, όπου οι καυστήρες πετρελαίου έχουν αντικατασταθεί με καυστήρες φυσικού αερίου. Επίσης, τα κίνητρα σε αρκετές περιπτώσεις θα πρέπει να είναι πολύ ελκυστικά, καθώς ακόμη και σε πολυκατοικίες με κεντρική θέρμανση πετρελαίου, ειδικά σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας, αυτή δεν έχει λειτουργήσει ξανά από τα χρόνια ακόμη των μνημονίων.

Πληροφορίες, πάντως, θέλουν τον πρωθυπουργό να μην ανακοινώνει συγκεκριμένα μέτρα στη ΔΕΘ, αναλαμβάνοντας, ωστόσο, τη δέσμευση για συνέχιση της στήριξης των νοικοκυριών ενόψει του χειμώνα. Η κυβέρνηση, άλλωστε, αναμένει τους παρόχους να ανακοινώσουν τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας για τον Οκτώβριο, έτσι ώστε να ανακοινώσει στη συνέχεια το ύψος των επιδοτήσεων. Βλέπει, εξάλλου, τα δημοσιονομικά περιθώρια να στενεύουν ολοένα και περισσότερο, με το πρόβλημα να γίνεται οξύτερο από το 2023, καθώς στο σχέδιο σταθερότητας και ανάπτυξης δεν έχει υπάρξει σχετική πρόβλεψη, ενώ από τις προτάσεις της Κομισιόν δεν διαφαίνεται κάποια κοινή ευρωπαϊκή δράση που θα μπορούσε να περιορίσει την πίεση στους εθνικούς προϋπολογισμούς.

Στη «φαρέτρα» της κυβέρνησης περιλαμβάνονται και δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας από νοικοκυριά, επιχειρήσεις και Δημόσιο. Σε ό,τι αφορά τα νοικοκυριά, μετά τη ΔΕΘ αναμένεται να ξεκινήσει και σχετική ενημερωτική εκστρατεία. Σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας από τις επιχειρήσεις, αν και δεν φέρεται να αποτέλεσε αντικείμενο της χθεσινής συνεδρίασης, είναι κάτι που εξετάζεται σοβαρά από την κυβέρνηση και ήδη έχει τεθεί επί τάπητος. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη Παρασκευή ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους μεγάλων και ενεργοβόρων βιομηχανιών (Δημήτρη Παπαλεξόπουλο του ομίλου Τιτάν, Ευάγγελο Μυτιληναίο της Mytilineos και Γιάννη Στασινόπουλο του ομίλου Βιοχάλκο), από τους οποίους ζήτησε να εκπονήσουν σχέδια μείωσης της κατανάλωσης.

 

Έντονος, από την άλλη πλευρά, είναι ο προβληματισμός για τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα που έχουν ήδη ληφθεί, μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης κατά τουλάχιστον 10% σε σύγκριση με τις αντίστοιχες περιόδους του 2019, καθώς αυτά δεν φαίνεται να αποδίδουν. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται στα μέσα της εβδομάδας να υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις.

Σε ότι αφορά την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού, κυβερνητικές πηγές εμφανίζονται αρκετά καθησυχαστικές, καθώς η Ελλάδα τροφοδοτείται από άλλον αγωγό και όχι από τον Nord Stream 1. Βεβαίως, η διακοπή της τροφοδοσίας της Βόρειας Ευρώπης για μεγάλο χρονικό διάστημα θα προκαλέσει αναταραχή σε όλη την αγορά φυσικού αερίου, με βαριές συνέπειες για τις οικονομίες με μεγάλη εξάρτηση από αυτό, όπως είναι και η ελληνική. Τις εξελίξεις στην ενεργειακή κρίση θα συζητήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν την ερχόμενη Δευτέρα στο Παρίσι.

ΠΗΓΗ

Τελευταία Νέα

Έρευνα για τις εκλογές στις Περιφέρειες – Η εικόνα στην Ήπειρο

Σκληρή μάχη θα δοθεί στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας .Τα στοιχεία της έρευνας του digital poll της εταιρείας GOOD Affairs που δημοσιεύει ο AIRETOS.GR...

Πρόταση για Φωταγώγηση Παραλιμνίου Δρόμου Άρτας εν όψει Χριστουγέννων

Ο Σύλλογος μας στην προσπάθεια του, Εξωραϊσμού της περιοχής μας ενόψει των γιορτών Χριστουγέννων και πρωτοχρονιάς, σας προτείνει να δείτε με συμπάθεια την πρόταση...

ΧAΝΤΜΠΟΛ:ΚAΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΦΙΛAΘΛΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ

Το Σάββατο 26 Νοεμβρίου στις 6 το απόγευμα στο κλειστό γήπεδο (κολυμβητήριο) η διοίκηση, το προπονητικό team και οι αθλήτριες της Αγαπημένης Ομάδας των...

Ξεκινούν οι πρώτες εργασίες για το Open Mall στην Πρέβεζα

Υπογράφηκε η σύμβαση μεταξύ του Επιμελητηρίου Πρέβεζας και της αναδόχου εταιρίας για τις εργασίες που πρόκειται να γίνουν για το Open Mall. Ειδικότερα ο πρόεδρος...