fbpx
Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2022
Αρχική ΔΙΑΦΟΡΑ Καλή παραγωγή και προβλέψεις για αύξηση τιμών στα ακτινίδια, μειωμένη παραγωγή σε...

Καλή παραγωγή και προβλέψεις για αύξηση τιμών στα ακτινίδια, μειωμένη παραγωγή σε Ιταλία

Μια καλή χρονιά φαίνεται να είναι και φέτος για τα ακτινίδια. Η παραγωγή αναμένεται να είναι αυξημένη και να έχει καλή ποιότητα, ενώ οι προοπτικές στις διεθνείς αγορές είναι θετικές και δείχνουν ότι θα έχουμε αυξημένη ζήτηση και μια ικανοποιητική τιμή.

Ωστόσο και φέτος έχουμε φαινόμενα παράνομης συγκομιδής ακτινιδίων σε κάποιες περιοχές. Θυμίζουμε ότι για την ποικιλία «Hayward», που είναι η επικρατέστερη, η σχετική νομοθεσία αναφέρει ότι η έναρξη συγκομιδής για όλη τη χώρα είναι η 15η Οκτωβρίου κάθε έτους και ως ημερομηνία έναρξης της περιόδου εμπορίας για την εγχώρια αγορά η 1η Νοεμβρίου κάθε έτους. Πιο πρώιμες ποικιλίες από τη «Hayward», όπως είναι οι ποικιλίες, Sorelli, Green Light, Summer kiwi, Τσεχελίδης, οι οποίες αφορούν μικρές ποσότητες, συγκομίζονται νωρίτερα αλλά όταν έχουν τα κατάλληλα χαρακτηριστικά ωρίμανσης.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Incofruit – Hellas, «ορισμένοι «έμποροι» συγκόμισαν και διακίνησαν – εξήγαγαν ακτινίδια που αυτή την περίοδο δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις ωριμότητας ή εμπορικής ποιότητας και κατά παράβαση της υφιστάμενη ΚΥΑ.

Αυτή η πρόωρη συγκομιδή είναι μια πράξη ανευθυνότητας, η οποία απειλεί και θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τις προοπτικές μιας προσπάθειας προώθησης των εξαγωγών των ακτινιδίων, όταν μάλιστα τα πάντα δείχνουν ότι η ζήτηση θα συνεχίσει να αυξάνεται και μετά την πραγματοποίηση επί δύο συνεχόμενες περιόδους ρεκόρ εξαγωγών.

Η συγκομιδή του καρπού νωρίτερα χωρίς να πληροί τις κατάλληλες προδιαγραφές ωριμότητας (6,2ο Brix, μέση περιεκτικότητα ξηράς ουσίας 15%, που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία) είναι μια πραγματική απερισκεψία και εμφανής ανευθυνότητα, η οποία μπορεί να καταστρέψει την αρχή της εμπορικής περιόδου αποθαρρύνοντας τους πελάτες μας για επαναλαμβανόμενες αγορές με ότι θα σημάνει αυτό για την ελληνική οικονομία.

Οι περσινές εξαγωγές ήταν ελαφρώς μειωμένες ποσοτικά σε σχέση με πρόπερσι αλλά έχουν καταγράψει ρεκόρ σε αξία. Θα πρέπει για να συνεχιστεί αυτή η ανοδική πορεία τα ακτινίδια προς εξαγωγή να είναι κατάλληλα τυποποιημένα, σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία».

Ο κ. Διονύσης Φόλιος πρόεδρος του ΑΣ Καρίτσας στην Πιερία και παραγωγός ακτινιδίων, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος αναμένεται να έχουμε μια καλή ποσοτικά και ποιοτικά παραγωγή ακτινιδίων. Περίπου από τα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή της πρώιμης ποικιλίας Τσεχελίδη αλλά στην περιοχή μας αυτές οι ποσότητες είναι λίγες. Οι μεγάλες ποσότητες είναι τα ακτινίδια ποικιλίας Hayward που η συγκομιδή ξεκινά νόμιμα μετά τα μέσα Οκτωβρίου. Θα πρέπει να προσέξουν οι παραγωγοί όταν κάνουν συγκομιδή τα ακτινίδια να έχουν αποκτήσει σωστό βαθμό ωρίμανσης. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους παραγωγούς της περιοχής και συνεχίζονται οι νέες φυτεύσεις. Σε αυτό βοηθούν οι τιμές που τα τελευταία χρόνια είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα λόγω των εξαγωγών. Πέρσι η μέση τιμή παραγωγού κυμάνθηκε από 70 έως 80 λεπτά το κιλό. Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι και φέτος θα έχουμε μια καλή πορεία των τιμών».

O πρόεδρος της «Ζευς Ακτινίδια» κ. Ζήσης Μανώσης αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «η παραγωγή στην Πιερία θα κυμανθεί σε φυσιολογικά επίπεδα. Ποσοτικά όμως αναμένεται να έχουμε αύξηση της παραγωγής λόγω των νέων φυτεύσεων που γίνονται σε όλη την Ελλάδα. Οι καρποί αναμένεται φέτος να έχουν μικρότερα μεγέθη λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού που επηρέσαν τα ακτινίδια. Ποιοτικά μέχρι στιγμής έχουμε μια πολύ καλή χρονιά. Για να έχουν όμως καλή ποιότητα τα ακτινίδια θα πρέπει κατα την συγκομιδή να έχουν την κατάλληλη ωριμότητα σε σάκχαρα. Δυστυχώς και φέτος έχουμε φαινόμενα πρόωρης παράνομης κοπής ακτινιδίων. Αυτό γίνεται επειδή αυτή την περίοδο τελειώνει η παραγωγή του νοτίου ημισφαιρίου και δεν έχουμε συγκομιδή στην Ευρώπη. Το κενό της αγοράς προσπαθούν να το εκμεταλλευτούν κάποιοι επιτήδειοι έμποροι και δίνουν αυξημένες τιμές για να γίνουν παράνομες συγκομιδές κάτι που δυσφημεί το ελληνικό ακτινίδιο στις αγορές του εξωτερικού.

Πέρσι η μέση τιμή παραγωγού στα ακτινίδια κυμάνθηκε στα 75 λεπτά το κιλό. Οι προβλέψεις δείχνουν ότι φέτος η τιμή θα είναι αυξημένη σε σχέση με πέρσι. Αυτό οφείλεται στο ότι οι Ιταλοί αναμένεται να έχουν μειωμένη παραγωγή σε σχέση με πέρσι και θα θέλουν να αγοράσουν από Ελλάδα για να καλύψουν τις εμπορικές ανάγκες τους. Ωστόσο η αύξηση θα έχει και κάποιο όριο γιατί ήδη αυξάνει το κόστος με την ανατίμηση της ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που σημαίνει αυξημένο αποθηκευτικό κόστος στα ψυγεία. Επίσης έχουν ανατιμηθεί τα ναύλα στις μεταφορές με πλοία, που είναι διπλάσια ή και τριπλάσια σε κάποιος προορισμούς. Αναμένεται να αυξηθούν επίσης το επόμενο διάστημα και οι χερσαίες μεταφορές. Όλα αυτά επιβαρύνουν την τιμή στην κατανάλωση».

Ο γενικός διευθυντής της ΕΑΣ Καβάλας κ. Κλέαρχος Σαραντίδης, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «στην περιοχή θα έχουμε μια μείωση της παραγωγής λόγω της μικρής ακαρπίας που είχαμε και των υψηλών θερμοκρασιών. Ωστόσο συνεχίζονται οι νέες φυτεύσεις λόγω της ζήτησης που υπάρχει και των καλών τιμών. Φέτος όλα δείχνουν ότι θα είναι μια καλή χρονιά για τους παραγωγούς, αφού μέχρι στιγμής οι διεθνείς τιμές είναι αυξημένες σε σχέση με πέρσι. Στην περιοχή ο μεγάλος όγκος παραγωγής είναι της ποικιλίας Hayward».

Ο κ. Χρήστος Κολιός, γενικός διευθυντής του ομίλου Κολιός ΑΒΕΕ και πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ακτινιδίου, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «αυξημένη θα είναι φέτος η ελληνική παραγωγή ακτινιδίων. Έχουμε μικρή μείωση της παραγωγής ακτινιδίων στην Ιταλία. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες μας υπάρχουν κάποιες περιοχές που φαίνεται να έχουν καλή παραγωγή. Επίσης αυξημένη είναι η παραγωγή στις ΗΠΑ κατά 25%.

Τα ακτινίδια της Νέας Ζηλανδίας φέτος τα πουλούσαν στην Ελβετία στα 0,25 ευρώ το τεμάχιο, όταν πέρσι είχαν τιμή στα 0,56 – 0,59. Επίσης έχουμε αυξημένο κόστος εξαγωγών λόγω της αύξησης των μεταφορικών στα πλοία, των υλικών συσκευασίας και της ηλεκτρικής ενέργειας (επηρεάζει το κόστος αποθήκευσης).

Ζητάμε ακόμη σαν Διεπαγγελματική να γίνονται από το κράτος περισσότεροι έλεγχοι στα τελωνεία γιατί έχουμε πληροφορίες ότι εξάγονται ακτινίδια που έχουν παράνομα συγκομιστεί. Επίσης επειδή γίνονται πολλές νέες φυτεύσεις θέλουμε να γίνονται έλεγχοι στο πολλαπλασιαστικό υλικό που εισάγεται στην χώρα μας».

ΠΗΓΗ

Τελευταία Νέα

3×3 για τους παίδες της Δόξας

                                          ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Το 3/3...

Ύποπτες επαναλαμβανόμενες πυρκαγιές στη Θεσπρωτία

Δύο ακόμη φωτιές ξέσπασαν σε ένα 24ωρο σε διαφορετικές περιοχές της Θεσπρωτίας. Η μία αργά το βράδυ της Παρασκευής στο Σμέρτο Φιλιατών, η δεύτερη...

ΠΕ Άρτας:Μελέτη οριοθέτησης κοίτης Αράχθου

Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, όπου συζητήθηκε η ΜΠΕ του έργου οριοθέτησης της κοίτης του Αράχθου, η τοποθέτηση του Αντιπεριφερειάρχη...

Τουρίστας έχασε τη ζωή του στην Πάργα

Νεκρός στο κατάλυμα όπου διέμενε, στην περιοχή της Πάργας, βρέθηκε ένας 65χρονος από τη Σερβία. Ο Σέρβος έκανε διακοπές στην περιοχή. Οικείο του πρόσωπο τον...