fbpx
Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022
Αρχική ΗΠΕΙΡΟΣ ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ: Στο 85% η πρόοδος του έργου

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ: Στο 85% η πρόοδος του έργου

Τα καλά νέα είναι ότι, όπως όλα δείχνουν, η σήραγγα της Κλόκοβας θα είναι έτοιμη να παραδοθεί τον Μάρτιο του 2017, έξι μήνες νωρίτερα. Επίσης, φαίνεται ότι θα παραδοθεί πριν από το τέλος του έτους τμήμα 70 χλμ., από την Κλόκοβα έως την Αμφιλοχία. Τα κακά νέα είναι ότι σημαντικό κομμάτι των απαλλοτριώσεων εξακολουθεί να βρίσκεται σε εκκρεμότητα, παρά τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία της «Νέας Οδού», η πρόοδος στην κατασκευή της Ιονίας Οδού βρίσκεται πλέον στο 85%. Οπως αναφέρει ο γενικός διευθυντής της κοινοπραξίας Στέλιος Πενθερουδάκης, τα προβλήματα εξακολουθούν να εντοπίζονται σε τρία σημεία:

• Κλόκοβα. Η σήραγγα πιθανότατα θα είναι έτοιμη τον Μάρτιο, ωστόσο εκκρεμεί η απαλλοτρίωση 1,5 χλμ. γης στην περιοχή Ρίζας, λίγο πριν από την Κλόκοβα. Αν η απαλλοτρίωση ολοκληρωθεί έγκαιρα, ο εργολάβος εκτιμά ότι θα προλάβει να κατασκευάσει έως τον Μάρτιο το κομμάτι που απομένει.

• Κρίκελο. Δεν έχουν ακόμη απαλλοτριωθεί 3 χλμ., εκκρεμότητα που εκτιμάται ότι θα κλείσει σύντομα. Το πρόβλημα είναι ότι τα κακά εδάφη της περιοχής παρουσιάζουν καθιζήσεις, με αποτέλεσμα η κατασκευή του δρόμου να μην μπορεί να «τρέξει». Το πιθανότερο είναι στο σημείο αυτό το Μάρτιο να δοθεί στην κυκλοφορία μόνον ο ένας από τους δύο κλάδους (στον οποίο θα διοχετευθούν και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας).

• Αυγό Ιωαννίνων. Εκκρεμεί η απαλλοτρίωση ακόμη 5 χλμ., η οποία δύσκολα θα ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του έτους. Το πιθανότερο είναι η κυκλοφορία να εξυπηρετηθεί μέχρι τον Αύγουστο του 2017 από μικρή παράκαμψη στον υφιστάμενο δρόμο Αρτας – Ιωαννίνων.

Τμηματική παράδοση

Οσον αφορά τα προς παράδοση τμήματα, υπάρχουν ορισμένες ανατροπές. Αρχικά είχε σχεδιαστεί να δοθεί πριν από το τέλος του έτους στην κυκλοφορία το τμήμα Φιλιππιάδα – Πέρδικα, μήκους 30 χλμ. Ομως η εκκρεμότητα της απαλλοτρίωσης μιας μικρής ιδιοκτησίας (50 μ.) ανέτρεψε τα σχέδια. Ετσι φαίνεται πιθανότερο να προκριθεί η λύση της παράδοσης του τμήματος από τον κόμβο της Κλόκοβας έως τον κόμβο Αμφιλοχίας (περίπου 70 χλμ.), τα οποία «κουμπώνουν» με την ήδη λειτουργούσα παράκαμψη Αγρινίου. Το νέο τμήμα περιλαμβάνει δύο σταθμούς διοδίων, στην Κλόκοβα και την παράκαμψη Αγρινίου.

Στο «αδελφό» τμήμα της Ιονίας Οδού, το τμήμα Μεταμόρφωση – Σκάρφεια της ΠΑΘΕ, υπάρχουν δύο σημαντικές ειδήσεις: η πρώτη είναι ότι σε δύο μήνες θα δοθούν (επιτέλους) στην κυκλοφορία τα 2 χλμ. στην Υλίκη, που βελτιώνουν μία από τις στροφές του δρόμου. Η δεύτερη αφορά τα νέα ΣΕΑ του τμήματος. Αρχικά είχε προκριθεί η κατασκευή ΣΕΑ στο Μαρτίνο και αργότερα στην Αρκίτσα. Ομως, επειδή η αδειοδότηση καθυστερούσε, προκρίθηκε η λύση της κατασκευής ΣΕΑ στην Αταλάντη, σε ήδη απαλλοτριωμένο τμήμα.

Η «Νέα Οδός» θα διεκδικήσει τα χαμένα διόδια

Οσο  η πολιτεία δεν αδειοδοτεί την κατασκευή πλευρικών διοδίων στον Αγιο Στέφανο και τη Βαρυμπόμπη, τόσο θα πρέπει να τα πληρώνει. Το μήνυμα αυτό, με παραλήπτη το υπουργείο Περιβάλλοντος, στέλνει η «Νέα Οδός», απειλώντας ευθέως ότι θα ξεκινήσει τη διεκδίκηση αποζημιώσεων για διαφυγόντα έσοδα από τον Απρίλιο του 2017. Η περιβαλλοντική αδειοδότηση των δύο πλευρικών διοδίων εκκρεμεί εδώ και αρκετά χρόνια λόγω των αντιδράσεων. Σήμερα, η «Νέα Οδός» ξεκαθαρίζει ότι θα διεκδικήσει τα «χαμένα διόδια». «Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να αρνούνται την αδειοδότηση των πλευρικών διοδίων», λέει στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» ο γενικός διευθυντής της κοινοπραξίας Στέλιος Πενθερουδάκης. «Εχουμε αποζημιωθεί για τα απολεσθέντα έσοδα έως τον Μάρτιο του 2017. Οσο καθυστερεί το άνοιγμα των πλευρικών σταθμών, θα αιτούμεθα αποζημιώσεις. Εχουμε κάνει προτάσεις για εκπτωτικά προγράμματα στους κατοίκους της περιοχής. Καταλαβαίνουμε ότι η αντίδραση είναι μεγάλη, πρέπει όμως να δοθεί μια λύση».

 

 

πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία Νέα

Στην πρόσληψη 80 ατόμων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για την καθαριότητα σχολικών μονάδων προχωρά ο Δήμος Αρταίων

Η Δημοτική Αρχή, έχοντας ως προτεραιότητα την υγεία των παιδιών, αλλά και των εκπαιδευτικών, προχωρά στην άμεση πρόσληψη με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου...

«Τhat’s all folks» Έτσι είπε αντίο στους φίλους του ο Διονύσης Σιμόπουλος

Ο αστροφυσικός και επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, Διονύσης Σιμόπουλος, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών, νικημένος από τον καρκίνο. Δύο ημέρες πριν...

Όγδοη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα η Σωτηρία Ράπτη του ΑΓΣ Ιωαννίνων

Η Σωτηρία Ράπτη  του ΑΓΣ Ιωαννίνων, πέταξε στα 13.00μ και πέτυχε την είσοδο της στην 8άδα του τελικού κάνοντας την χώρα και την πόλη...

Το νέο φαινόμενο των 100 μέτρων: Έκανε παγκόσμιο ρεκόρ περπατώντας στα τελευταία μέτρα

Ο Λετσίλε Τομπόνε έχει αποδείξει πως είναι ένα από τα μεγαλύτερα ανερχόμενα ταλέντα του στίβου, μα το καινούριο του κατόρθωμα είναι εξωπραγματικό. Ο 19χρονος σπρίντερ...