fbpx
Κυριακή, 13 Ιουνίου, 2021
Αρχική ΥΠΟΔΟΜΕΣ - ΟΧΗΜΑΤΑ & ΟΔΗΓΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ Η «πράσινη» επένδυση της Volkswagen στην Αστυπάλαια

Η «πράσινη» επένδυση της Volkswagen στην Αστυπάλαια

Ένα σημαντικό εγχείρημα φιλοδοξεί να βάλει την Αστυπάλαια στον χάρτη των πράσινων νησιών της Ευρώπης.

Η απόφαση της αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen να αναπτύξει ένα καινοτόμο πρόγραμμα με επίκεντρο την ηλεκτροκίνηση και στόχο την αντικατάσταση, ει δυνατόν, όλων των οχημάτων στο νησί με ηλεκτροκίνητα ανοίγει νέους… πράσινους δρόμους!

Ο σχεδιασμός και τα κίνητρα

Ο σχεδιασμός έχει ως εξής: Η εταιρεία θα αντικαταστήσει τα δημοτικά οχήματα της Αστυπάλαιας με ηλεκτρικά, ενώ ταυτόχρονα το κράτος θα δώσει κίνητρα για την αντικατάσταση και των ιδιωτικών αυτοκινήτων. Μάλιστα όπως επεσήμανε σε συνέντευξη Τύπου ο διευθύνων σύμβουλος της Volkswagen κ. Herbert Diess, μεταξύ άλλων, θα αναπτυχθεί και η αυτόνομη κινητικότητα on demand για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Στόχος είναι τα περίπου 1.500 συμβατικά δημόσια και ιδιωτικά οχήματα του νησιού να αντικατασταθούν με περίπου 900 ηλεκτρικά. Πώς θα γίνει αυτό; Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν η Γενική Γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου και ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης θα δοθούν γενναία κίνητρα στους κατοίκους.

Ειδικότερα, θα δημιουργηθεί ένα ειδικό «κεφάλαιο», το e- astypalaia (στο πλαίσιο του προγράμματος Κινούμαι Ηλεκτρικά που ήδη «τρέχει»), ειδικά για τους κατοίκους του νησιού που θα δίνει επιδότηση 12.000 ευρώ για αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Παράλληλα, όπως είπε ο επικεφαλής της αυτοκινητοβιομηχανίας η εταιρεία θα πουλά τα ηλεκτροκίνητα οχήματα σε τιμές κόστους. Αρχικά, η Volkswagen θα διαθέσει 3 εκατ. ευρώ και συνολικά στην εξαετία 10 εκατ. ευρώ, τα οποία θα επιμεριστούν στην επιδότηση ηλεκτρικών οχημάτων και στις υποδομές φόρτισης, ενώ σχεδιάζει και πιλοτικές δοκιμές για αυτόνομη οδήγηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Το επενδυτικό σχέδιο για το νησί θα ξεκινήσει εντός του πρώτου τριμήνου του 2021 και θα ξεδιπλωθεί έως το 2026 με στόχο η Αστυπάλαια να γίνει κατά 90% ενεργειακά αυτόνομη με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Όπως επεσήμανε η κυρία Σδούκου, σήμερα οι ενεργειακές ανάγκες του νησιού καλύπτονται με τέσσερις ρυπογόνες ντιζελομηχανές. Οι σχετικές μελέτες που έχουν γίνει δείχνουν ότι αρχικά το σύστημα του νησιού μπορεί να αντέξει διείσδυση ΑΠΕ έως 60%, ποσοστό που μεταφράζεται σε ισχύ 3 MW και σταδιακά να αυξηθεί φθάνοντας στο 90%.

«Δεν υπάρχουν σχέδια για μεγάλα πάρκα στο νησί που θα καλύπτουν και ενεργειακές ανάγκες της υπόλοιπης χώρας», είπε η Γενική Γραμματέας, απαντώντας και σε ανησυχίες μερίδας κατοίκων του νησιού που διαμαρτύρονται για εγκατάσταση βιομηχανικών αιολικών πάρκων.

 

ΠΗΓΗ

Τελευταία Νέα

Νεκρός άνδρας σε ρέμα στη Θεσσαλονίκη – Παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά

Ο καιρός συνεχίζει να δείχνει το “κακό” του πρόσωπο σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και στη Θεσσαλονίκη  είδαμε απίστευτες εικόνες από πλημμυρισμένους δρόμους και έντονη...

Οι πάροχοι παράνομων υπηρεσιών IPTV κερδίζουν έως και €1 δις ετησίως

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα για το έτος 2019, τέτοιες παράνομες υπηρεσίες χρησιμοποιήθηκαν από σχεδόν 13,7 εκατομμύρια άτομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή από...

Πρωταθλήτρια μετά από 20 χρόνια η Μπολόνια των Τεόντοσιτς – Μπελινέλι

Είκοσι χρόνια ήταν πολλά, πάρα πολλά, ήταν και δύσκολα για τη Βίρτους. Η ομάδα της Μπολόνια διέλυσε τα πέτρινα χρόνια της, επικράτησε το βράδυ...

Voucher 200 ευρώ για laptop και tablet για μαθητές

Ανακοίνωση για τον β’ κύκλο του προγράμματος που αφορά την απόκτηση voucher 200 ευρώ για laptop και tablet για μαθητές εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας...