fbpx
Δευτέρα, 15 Αυγούστου, 2022
Αρχική Uncategorized Η ώρα των αποφάσεων για το Γιαννιώτικο Σαλόνι

Η ώρα των αποφάσεων για το Γιαννιώτικο Σαλόνι

Η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων με τους νομικούς της συμβούλους και τη νομική υπηρεσία του Δήμου ολοκλήρωσε την επεξεργασία της πρότασης για Διάταξη Νόμου που θα «απελευθερώσει» το Πάρκο Πυρσινέλλα από το καθεστώς μιας ιδιότυπης «ομηρίας» στην οποία βρίσκεται σήμερα και θα το αποδώσει εκεί όπου ανήκει. Θα το αποδώσει στο Δήμο Ιωαννιτών, μοναδικό φορέα που αγωνιά να το αξιοποιήσει και να το λειτουργήσει σε υψηλό επίπεδο για τους πολίτες του.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, υπογραμμίζοντας πως «από την πλευρά του Δήμου Ιωαννιτών κάνουμε αυτό που είναι χρέος μας. Κάνουμε ότι χρειάζεται για να επιστρέψει το Πάρκο Πυρσινέλλα στους Γιαννιώτες και να σταματήσει η καταστροφή του. Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι η Κυβέρνηση, η Βουλή, όλοι οι βουλευτές θα κάνουν και το δικό τους χρέος».

Το Ελληνικό Δημόσιο, διεκδικώντας μια έκταση που δεν του ανήκει, ενέπλεξε το Δήμο Ιωαννιτών σε μια πολυετή και ατελέσφορη δικαστική περιπέτεια. Στέρησε από την πόλη και τους πολίτες ένα ζωτικό χώρο, καταδικάζοντας τον στον μαρασμό και την απαξίωση. Όπως υπενθύμισε ο Δήμαρχος, όλο το προηγούμενο διάστημα, η Δημοτική Αρχή παράλληλα με τις νομικές ενέργειες, πίεζε πολιτικά προς κάθε κατεύθυνση, διακηρύττοντας συνεχώς ότι η μόνη λύση για το Πάρκο Πυρσινέλλα, είναι η πολιτική λύση.

«Αφού μελετήσαμε με τους συνεργάτες μου όλα τα πιθανά ενδεχόμενα μιας πολιτικής λύσης, καταλήξαμε ότι η πλέον ενδεδειγμένη είναι η Διάταξη Νόμου που θα επαναφέρει το Πάρκο Πυρσινέλλα, στο Δήμο Ιωαννιτών και θα λύσει οριστικά τα ζητήματα αμφισβήτησης της κυριότητάς του σε αυτό», είπε ο κ. Μπέγκας.

Ολοκληρώνοντας την επεξεργασία πρότασης Διάταξης Νόμου, μαζί με το σχετικό φάκελο και την αιτιολογική έκθεση, ο Δήμος Ιωαννιτών την καταθέτει στα αρμόδια Υπουργεία για να προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Παράλληλα η Δημοτική Αρχή θα παραδώσει την πρόταση Διάταξης Νόμου και έναν αναλυτικό φάκελο με όλα τα απαιτούμενα στοιχεία για το Πάρκο Πυρσινέλλα σε όλους τους βουλευτές του νομού μας, ζητώντας από αυτούς την προώθηση , τη στήριξη και την ψήφισή του νόμου. Τη Δευτέρα ο Δήμαρχος θα μεταβεί στην Αθήνα για να έχει μια σειρά από συναντήσεις γι’ αυτό το θέμα.
«Οφείλω να πω ότι η κατάρτιση πρότασης νόμου, δεν ήταν κάτι εύκολο. Ήταν μια σύνθετη και επίπονη δουλειά. Μπορεί για ένα Υπουργείο που διαθέτει την εμπειρία και το ανάλογο στελεχιακό δυναμικό, η σύνταξη μιας πρότασης νόμου να είναι περίπου υπόθεση ρουτίνας. Για ένα Δήμο όμως είναι πρωτόγνωρο γεγονός κι ευχαριστώ τους συνεργάτες μου που δούλεψαν γι’ αυτό», ανέφερε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων.

Η πρόταση νόμου συνοδεύεται από μια πολυσέλιδη αιτιολογική έκθεση, ένα νομικό κείμενο που περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία, τα οποία περιγράφουν εξηγούν και αποδεικνύουν ότι ο Δήμος Ιωαννιτών είναι ο αποκλειστικός κύριος, νομέας και κάτοχος του ακινήτου που ονομάζουμε Πάρκο Πυρσινέλλα ή Γιαννιώτικο Σαλόνι.

Όπως εξηγεί και η αιτιολογική έκθεση, όσο υφίσταται δικαστική διαμάχη μεταξύ Δήμου Ιωαννιτών και Ελληνικού Δημοσίου, το Πάρκο, το κτήμα όλων των Γιαννιωτών που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον πολεοδομικό και κοινωνικό ιστό του Δήμου, βρίσκεται σε πλήρη εγκατάλειψη, αφού ο Δήμος δεν έχει τη νομική δυνατότητα πραγματοποίησης δαπανών για την αποκατάσταση και συντήρηση του πάρκου και των κτισμάτων.

«Αν περιμένουμε να ολοκληρωθεί η δικαστική διένεξη μεταξύ Δήμου και Δημοσίου και να υπάρξει μια αμετάκλητη απόφαση δικαστηρίου θα χρειαστεί τουλάχιστον μια δεκαετία. Χρόνος που θα επιφέρει την ολοσχερή καταστροφή του Πάρκου Πυρσινέλλα.

Η μόνη λύση είναι να κατατεθεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και να ψηφιστεί η Διάταξη Νόμου με την οποία θα επιλύεται οριστικά το ζήτημα της κυριότητας, της νομής, της κατοχής και της χρήσης του Πάρκου από το Δήμο Ιωαννιτών», είπε ο κ. Μπέγκας.

Πρόσθεσε πως « για πρώτη φορά σε αυτή την παράλογη περιπέτεια έχουμε θετικό κλίμα από την πολιτεία. Υπάρχει η διάθεση από την κυβέρνηση να βρεθεί η λύση».

Ο κ. Μπέγκας τόνισε πως «για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο ο Δήμος Ιωαννιτών είχε ισχυρούς συμμάχους. Οι βουλευτές του νομού βοήθησαν ώστε να κατανοήσει η πολιτεία τη θέση μας. Ο Περιφερειάρχης, όλοι οι φορείς του τόπου, ήταν στο πλευρό μας. Τους ευχαριστώ πολύ όλους. Πάνω απ’ όλα ευχαριστώ όλους τους Γιαννιώτες. Αποτελούν τη μεγαλύτερη δύναμη πίεσης, τον πιο ισχυρό σύμμαχο για το Δήμο».

Ο Δήμαρχος κατέληξε λέγοντας πως ο Δήμος Ιωαννιτών έκανε αυτό που έπρεπε για να ανοίξει το δρόμο επίλυσης του προβλήματος, από δω και πέρα πρέπει η Κυβέρνηση, η Βουλή και όλοι οι βουλευτές να στηρίξουν τη Διάταξη Νόμου.

 

 

 

πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία Νέα

Αστροχώρι Άρτας: Εντοπίστηκε ο 29χρονος που δολοφόνησε τον πεθερό του

Eντοπίστηκε στην περιοχή Δαφνούλα, ο 29χρονος που κατηγορείται για την άγρια δολοφονία του 75χρονου πεθερού του στο Αστροχώρι Άρτας το απόγευμα της Πέμπτης. Οι πρώτες πληροφορίες του...

Ευρωπαϊκό κολύμβησης: Η Ντουντουνάκη προκρίθηκε στον τελικό των 50 μέτρων πεταλούδα

Η Άννα Ντουντουνάκη (μέλος της Team Future της BWIN) κατάφερε και πήρε την πρόκριση στον τελικό των 50 μέτρων πεταλούδα, στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κολύμβησης στη Ρώμη. Η Ελληνίδα...

Να μην γίνει και ο Αχελώος θύμα της αντιπεριβαλλοντικής πολιτικής της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη χρησιμοποιεί, την τελευταία 3ετία, την περιβαλλοντική πολιτική ως επικοινωνιακό προκάλυμμα για να ικανοποιήσει, με αδιαφάνεια και χαριστικές ρυθμίσεις, λίγα επιχειρηματικά συμφέροντα...

Πρωταθλητής ο Μεσσής στη Γερμανία

Ο Μεσσής και ο Αρμένιος συμπαίκτης του, Mikayel Avanesyan, παρέμειναν αήττητοι αυτή την εβδομάδα στο διεθνές τουρνουά της κατηγορίας των 16 ετών της Tennis...