fbpx
Σάββατο, 23 Ιανουαρίου, 2021
Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Η Εθνική Τράπεζα θα αυξήσει κατά 3 δισ. τις πιστώσεις στον ενεργειακό...

Η Εθνική Τράπεζα θα αυξήσει κατά 3 δισ. τις πιστώσεις στον ενεργειακό τομέα

Στην αύξηση των πιστώσεών της προς τον ενεργειακό τομέα κατά 3 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία στοχεύει η Εθνική Τράπεζα, στο πλαίσιο της εφαρμογής της στρατηγικής της για τη στήριξη της ανάδειξης της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο της Ευρώπης.

Μιλώντας από το βήμα του Ενεργειακού Φόρουμ Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο CEO της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, γνωστοποίησε ακόμη ότι η εγκεκριμένη πιστωτική έκθεση του ιδρύματος στον ενεργειακό τομέα ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ, ενώ ειδικά στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), το μερίδιο αγοράς του διαμορφώνεται σήμερα στο 40%.

«Εχουμε ως προτεραιότητα τη χρηματοδότηση του ενεργειακού τομέα. Κάναμε τη σχετική στρατηγική επιλογή πριν από αρκετά χρόνια και σήμερα είμαστε ο πρώτος πάροχος χρηματοδότησης στον συγκεκριμένο τομέα στην Ελλάδα» επισήμανε ο κ. Μυλωνάς, ενώ υπενθύμισε ότι η Εθνική διεκδίκησε -και πέτυχε- την ανάληψη πολύ σημαντικών συμβάσεων στον ενεργειακό τομέα, όπως αυτή που αφορά τον σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη ¨και βεβαίως πρόκειται να υπάρξουν και άλλες¨.

Πρόσθεσε ότι ο ενεργειακός τομέας είναι πολύ σημαντικός για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο μέλλον, καθώς εκτιμάται ότι έχει ήδη πολύ σημαντικά πολλαπλασιαστικά οφέλη και ότι θα αποτελέσει έναν από τους πιο δυναμικούς τομείς και στα επόμενα χρόνια.

Προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της ΕΕ, η τιμή των ευρωπαϊκών αδειών εκπομπών (άδειες άνθρακα) έχει αυξηθεί σε περίπου 25 ευρώ ανά τόνο, έναντι μόλις 5 ευρώ προ διετίας. Στο σκηνικό αυτό, οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 20 ευρώ/μεγαβατώρα την τελευταία διετία, στα περίπου 70 ευρώ, το υψηλότερο επιπεδο στην Ευρώπη. Καθώς οι τιμές του άνθρακα αναμένεται να σταθεροποιηθούν σε περίπου 30 ευρώ/τόνο, η ανάγκη για μετάβαση σε ένα διαφορετικό ενεργειακό μοντέλο έχει γίνει άμεση. Δεδομένου ότι η πυρηνική ενέργεια δεν είναι επιλογή, χρειάζεται να αυξήσουμε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ΑΠΕ και φυσικού αερίου¨ σημείωσε.

Οι επενδυτικές ανάγκες ύψους 25 δισ. ευρώ στην Ευρώπη την επόμενη 10ετία αποτελούν ευκαιρία για τις τράπεζες, αλλά…

Ο κ. Μυλωνάς επισήμανε ακόμη πως εκτιμάται ότι χρειάζονται επενδύσεις ύψους τουλάχιστον 25 δισ. ευρώ στην Ευρώπη την επόμενη δεκαετία, προκειμένου να επιτευχθούν οι ενεργειακοί στόχοι της, εκ των οποίων τα 10 δισ. ευρώ αφορούν στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών (ΑΠΕ), ίσο ποσό στη συνδεσιμότητα και τα υπόλοιπα στην εξοικονόμηση ενέργειας από τα νοικοκυριά.

«Αυτή είναι μια μεγάλη ευκαιρία χρηματοδότησης για τις τράπεζες. Όμως, τα μεγάλα (ενεργειακά) έργα είναι πολύ δύσκολο να χρηματοδοτηθούν. Είναι τεράστια σε όγκο (…) και έχουν μεγάλη περίοδο επώασης, στη διάρκεια της οποίας δεν υπάρχει ροή κεφαλαίου, για να γίνει αποπληρωμή, άρα πρέπει ο πάροχος της χρηματοδοτόδησης να μπορεί να συνεχίσει την παροχή κεφαλαίου άσχετα από αυτό» υπογράμμισε.

ΠΗΓΗ

Τελευταία Νέα

Βασιλικό Κτήμα στο Τατόι: Έτσι θα γίνει πόλος έλξης – Ποιες εγκαταστάσεις θα δημιουργηθούν

Η έκταση είναι περίπου 42.000 περίπου στρεμμάτων δάσους. Εδώ περιλαμβάνεται ο ιστορικός πυρήνας που είναι περίπου 1.600 στρέμματα και περίπου 1.200 στρέμματα είναι οι καλλιέργειες. Το κτήμα...

Ανακαλύφθηκε επιγραφή 1.500 ετών γράφει στα αρχαία ελληνικά «Χριστός, γεννημένος από τη Μαρία» (Βίντεο)

Η ομάδα είναι σίγουρη πως η επιγραφή προέρχεται από εκκλησία και όχι από κάποιο μοναστήρι Μια επιγραφή 1.500 ετών γράφει στα αρχαία ελληνικά «Χριστός, γεννημένος...

Παρατείνονται οι απαγορεύσεις στις μετακινήσεις από νομό σε νομό

Παρατείνεται για μια ακόμη εβδομάδα το lockdown ενώ δεν επιτρέπεται και πάλι η μετακίνηση από νομό σε νομό όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας...

Ανοίγουν Γυμνάσια και Λύκεια την 1η Φεβρουαρίου

Η επαναλειτουργία των γυμνασίων και λυκείων από την 1η Φεβρουαρίου για μαθήματα με φυσική παρουσία ανακοινώθηκε κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της...