fbpx
Σάββατο, 23 Οκτωβρίου, 2021
Αρχική ΗΠΕΙΡΟΣ Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας συμμετέχει στην "Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης 2019"

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας συμμετέχει στην “Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης 2019”

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης, ένας νέος θεσμός με στόχο τη γνωριμία του κοινού με την επιστήμη της συντήρησης, αποτελεί πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Οργανισμών Συντήρησης (European Confederation of Conservator-Restorers’ Organisations – ECCO). Εορτάστηκε για πρώτη φορά το 2018, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς με ποικίλες δράσεις σε μουσεία και μνημεία σε όλη την Ευρώπη.

Για το έτος 2019 η Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης θα εορταστεί την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019, ενώ εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και εντός του διαστήματος 7-13 Οκτωβρίου 2019.

Στην Ελλάδα τις δράσεις συντονίζουν η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων (ΔΣΑΝΜ), ο Σύλλογος Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΣΑΕΤΤΕ) και το Ελληνικό Τμήμα του ICOM.

Η
Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας συμμετέχει για δεύτερη χρονιά στον εορτασμό και διοργανώνει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας τις εξής εκδηλώσεις:

• Τρίτη 8 και Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019, ώρα 09:00-11:00
«Συντηρητές για μία μέρα. Γνωρίζοντας ένα επάγγελμα δεξιοτεχνίας που ζωντανεύει την ιστορία»
Δράση για μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με σκοπό τη γνωριμία με τις αρχές της συντήρησης και το επάγγελμα του συντηρητή, στο πλαίσιο του επαγγελματικού προσανατολισμού των νέων. Τα παιδιά θα ενημερωθούν από τους συντηρητές αρχαιοτήτων της Εφορείας σχετικά με την παθολογία των πήλινων αντικειμένων, καθώς και τα στάδια συντήρησής τους. Στη συνέχεια οι μαθητές θα εφαρμόσουν τη μεθοδολογία, προκειμένου να συντηρήσουν και να αποκαταστήσουν αντίγραφα πήλινων αγγείων.

• Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019, ώρα 18:30
 «Ο αθέατος κόσμος της συντήρησης»
Θα πραγματοποιηθεί ημερίδα για τη συντήρηση αρχαιοτήτων, με ομιλίες των συντηρητών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας, οι οποίοι θα παρουσιάσουν στο κοινό το έργο της συντήρησης αρχαιολογικών ευρημάτων από τις ανασκαφικές έρευνες στην πόλη της Άρτας και την ευρύτερη περιοχή, κατά τα έτη 2017-2019. Στην ημερίδα θα συμμετέχει, επίσης, με ομιλία ο Δρ Χρήστος Καρύδης, Επίκουρος Kαθηγητής Προληπτικής Συντήρησης Οργανικών Έργων Τέχνης.

Πρόγραμμα ημερίδας:
18:30-18:45: Χαιρετισμός από τη Δρ Βαρβάρα Ν. Παπαδοπούλου, Προϊσταμένη της ΕΦΑ Άρτας.
18:45-19:05: «Συντήρηση αρχαιολογικών ευρημάτων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας κατά τα έτη 2017-2019», Αικατερίνη Γκιόκα, Κωνσταντίνος Υψηλός, Ευαγγελία Γεωργίου, Βασιλική Τράμπα, συντηρητές αρχαιοτήτων της ΕΦΑ Άρτας.
19:05-19:25: «Προληπτική συντήρηση φορητών εικόνων: μια γενική προσέγγιση», Δρ Χρήστος Καρύδης, Επίκουρος Kαθηγητής Προληπτικής Συντήρησης Οργανικών Έργων Τέχνης
19:25-19:45: «Συντήρηση του μαρμαροθετήματος από το βυζαντινό ναό Παντάνασσας Φιλιππιάδας», Λαμπρινή Γκόλα, Ιωάννα Κωσταρά, Κωνσταντίνος Υψηλός, συντηρητές αρχαιοτήτων της ΕΦΑ Άρτας.
19:45: Προβολή βίντεο σχετικό με τη συντήρηση αρχαιοτήτων.
Συζήτηση

Κατά τη διάρκεια του εορτασμού από τη Δευτέρα 7 έως την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019 θα προβάλλεται βίντεο παραγωγής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας, με τίτλο «Στο εργαστήριο συντήρησης του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας», μέσα από το οποίο θα παρουσιαστεί το έργο που επιτελείται στα εργαστήρια συντήρησης του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας από το ειδικευμένο προσωπικό, για τη συντήρηση και αποκατάσταση αντικειμένων από διαφορετικά υλικά και χρονολογικές περιόδους.
 Το βίντεο θα αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας και θα προβληθεί σε οθόνη του Αρχαιολογικού Μουσείο Άρτας.


Πληροφορίες για τις δράσεις:
κ. Κωνσταντίνος Υψηλός, συντηρητής αρχαιοτήτων ΕΦΑ Άρτας,  κ. Βασιλική Γαλάνη, αρχαιολόγος ΕΦΑ Άρτας (τηλ. επικοινωνίας 26810 21191, 24636)
email: efaart@culture.gr

Τελευταία Νέα

Το νέο λιμάνι της Κόπραινας βρίσκεται πλέον σε πλήρη λειτουργία

Στη βόρεια όχθη του Αμβρακικού κόλπου, στον Δήμο Νικολάου Σκουφά, βρίσκεται το νέο λιμάνι της Κόπραινας. Πρόκειται για ένα στολίδι του Αμβρακικού που άνοιξε πρόσφατα...

Μέχρι την 1η Νοεμβρίου η Υπεύθυνη Δήλωση Επιχειρήσεων-Εργοδοτών στο ΕΡΓΑΝΗ

Υποχρεώσεις των εργαζόμενων που δεν εμβολιάστηκαν : Διενέργεια  rapid ή μοριακού test έναντι αντιτίμου, μια φορά κάθε εβδομάδα. 2 test  την εβδομάδα, θα κάνουν οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε...

Χωρίς καθηγητές τρία Γυμνάσια και ένα Λύκειο στο Πωγώνι Ιωαννίνων

Λίγοι μαθητές, μόλις τέσσερις σχολικές μονάδες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στον ακριτικό δήμο Πωγωνίου. Ο Οκτώβριος οδεύει προς το τέλος του.Έχουν συμπληρωθεί έξι βδομάδες από την έναρξη...

Χαμός στο παγκόσμιο τένις – Τι γίνεται με Τσιτσιπά και Τζόκοβιτς

Το θέμα του εμβολιασμού κατά του Covid-19 και η υποχρεωτικότητά του έχει «φουντώσει» για τα καλά στο παγκόσμιο τένις, με τους Αυστραλούς να στέλνουν...