fbpx
Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022
Αρχική ΔΙΕΘΝΗ Φόβοι και ανησυχίες για το νέο νόμισμα του Facebook

Φόβοι και ανησυχίες για το νέο νόμισμα του Facebook

Το νέο παγκόσμιο ηλεκτρονικό νόμισμα του Facebook, το λίμπρα, που θα εγκαινιαστεί το 2020, θα μπορούσε να αλλάξει τον κόσμο αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις επιπτώσεις του. Το Brookings προειδοποιεί ότι οι υπεύθυνοι της νομισματικής πολιτικής θα έπρεπε να ανησυχούν διότι το λίμπρα μπορεί να τους δυσκολέψει αν χρειαστεί να πάρουν μέτρα για να ελέγξουν την ανεργία ή τον πληθωρισμό.

Το πρώτο τρίμηνο του 2019, το Facebook είχε 2,38 δισ. ενεργούς χρήστες τον μήνα. Αν ακόμη και ένα ποσοστό αυτών αρχίσει να χρησιμοποιεί το λίμπρα για να πραγματοποιεί συναλλαγές, να αγοράζει και να πουλάει προϊόντα και να μεταφέρει χρήματα, το νέο νόμισμα θα τύχει γρήγορα ευρείας αποδοχής.

Ηδη η Libra Association, η μη κερδοσκοπική οργάνωση που θα λειτουργεί το ηλεκτρονικό νόμισμα με έδρα τη Γενεύη, μετρά εταιρείες όπως οι Uber, eBay, Lyft, Mastercard και PayPal ανάμεσα στα ιδρυτικά μέλη της. Το λίμπρα θα μπορούσε να γίνει ένα παγκόσμιο νόμισμα που θα διοικείται από μια εταιρεία και όχι μια κεντρική τράπεζα.

Η ανακοίνωση της κυκλοφορίας του λίμπρα έκανε αίσθηση. Μερικοί το βλέπουν ευνοϊκά, άλλοι ζητούν από τις κυβερνήσεις να το σταματήσουν. Οι επικριτές του λίμπρα αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι μπορεί να εξυπηρετήσει παράνομες δραστηριότητες. Αλλά ειδικός του Brookings στην παγκόσμια οικονομία και ανάπτυξη θεωρεί ότι η κυριότερη επίπτωση είναι ότι θα επηρεάσει βαθιά την παγκόσμια νομισματική πολιτική.

Ο πληθωρισμός

Σε αυτό το στάδιο βέβαια μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε για τα προβλήματα που ενδέχεται να προκαλέσει το λίμπρα. Αν γίνει δημοφιλές, ο κόσμος θα αλλάζει το εθνικό του νόμισμα – δολάριο, ευρώ ή ρουπία – με το νέο ηλεκτρονικό νόμισμα προκειμένου να αγοράζει ή να πουλάει προϊόντα που αποτιμώνται σε λίμπρα. Πολλοί χρήστες ίσως επιλέξουν να διατηρήσουν ποσά σε λίμπρα και τότε το Facebook ή η Libra Association θα κρατούν το εθνικό νόμισμα των χρηστών αυτών και θα βγάζουν κέρδος επενδύοντάς το.

Ο πληθωρισμός είναι ένας από τους βασικούς πιθανούς κινδύνους. Οταν αυξάνεται, οι κεντρικές τράπεζες παίρνουν μέτρα για να τον ελέγξουν. Αυξάνουν τα επιτόκια για να «μαζέψουν» μέρος του χρήματος που βρίσκεται σε κυκλοφορία. Αλλά η αποτελεσματικότητα τέτοιων μέτρων μπορεί να περιοριστεί αν μία από τις αρχές που «κόβουν» χρήμα είναι μια ιδιωτική εταιρεία. Αλλά και το ίδιο το λίμπρα θα μπορούσε να δημιουργήσει πληθωριστικές πιέσεις επειδή αποτελεί μια προσθήκη στη ρευστότητα.

Παρά τους κινδύνους, η σωστή κίνηση ενδεχομένως δεν είναι να ζητεί κανείς την άμεση ματαίωση της κυκλοφορίας του λίμπρα. Κατ’ αρχάς, δεν είναι σαφές ποιος υπάρχων νόμος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να σταματήσει το ηλεκτρονικό νόμισμα. Κατά κάποιον τρόπο το λίμπρα δεν είναι πολύ διαφορετικό από τις μάρκες που αγοράζουν όσοι πηγαίνουν σε λούνα παρκ ή θεματικό πάρκο και στη συνέχεια τις χρησιμοποιούν για να αγοράσουν χρήση των μηχανημάτων ή φαγητό. Και σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, μια χώρα που θα απορρίψει το λίμπρα μπορεί να απομονωθεί σταδιακά από τις υπόλοιπες.

Ο ειδικός του Brookings προτρέπει τις κυβερνήσεις να εξετάσουν τι είδους κόσμο θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα ιδιωτικό ηλεκτρονικό νόμισμα. Και δεν αποκλείει ότι μπορεί να χρειαστούν νέοι νόμοι και παγκόσμιες συνθήκες προκειμένου να περιοριστούν οι αρνητικές επιπτώσεις και η δύναμη των εταιρειών που θα λειτουργούν τα νέα νομίσματα.

ΠΗΓΗ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία Νέα

Ανακοίνωση – Ενημέρωση για την υποχρέωση σήμανσης, καταγραφής και στείρωσης ζώων συντροφιάς

Ο Δήμος Ζηρού σε συνεργασία με την Επιτροπή Παρακολούθησης και Διαχείρισης Αδέσποτων ζώων Συντροφιάς στα πλαίσια ενεργειών αντιμετώπισης του φαινομένου της διαρκούς αύξησης του πληθυσμού αδέσποτων ζώων και...

Στην πρόσληψη 80 ατόμων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για την καθαριότητα σχολικών μονάδων προχωρά ο Δήμος Αρταίων

Η Δημοτική Αρχή, έχοντας ως προτεραιότητα την υγεία των παιδιών, αλλά και των εκπαιδευτικών, προχωρά στην άμεση πρόσληψη με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου...

«Τhat’s all folks» Έτσι είπε αντίο στους φίλους του ο Διονύσης Σιμόπουλος

Ο αστροφυσικός και επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, Διονύσης Σιμόπουλος, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών, νικημένος από τον καρκίνο. Δύο ημέρες πριν...

Όγδοη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα η Σωτηρία Ράπτη του ΑΓΣ Ιωαννίνων

Η Σωτηρία Ράπτη  του ΑΓΣ Ιωαννίνων, πέταξε στα 13.00μ και πέτυχε την είσοδο της στην 8άδα του τελικού κάνοντας την χώρα και την πόλη...