fbpx
Δευτέρα, 15 Αυγούστου, 2022
Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Έρχεται ο νόμος για την 14χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση

Έρχεται ο νόμος για την 14χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση

Το φθινόπωρο θα ψηφιστεί ο νόμος για την 14χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, όπως αναφέρει ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, σε συνέντευξή του.

 Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της 14χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης ο κ. Γαβρόγλου διευκρινίζει ότι «την επόμενη χρονιά θα είναι υποχρεωτικές η Α’ και Β’ Λυκείου» και «σε τρία χρόνια θα είναι υποχρεωτική η φοίτηση μέχρι και τη Γ’ Λυκείου και από τεσσάρων ετών στο προνήπιο».

Ο κ. Γαβρόγλου σημειώνει ότι πολλοί γονείς δεν στέλνουν τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς γιατί δεν επαρκούν οι θέσεις, ενώ ταυτόχρονα υφίσταται πρόβλημα υπογεννητικότητας λόγω κρίσης και πρόσθεσε ότι, βάσει και της ευρωπαϊκής εμπειρίας, ανάλογα προβλήματα περιορίστηκαν όταν η Πολιτεία αύξησε το επίπεδο κοινωνικών παροχών.

 Ως προς τις αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είπε ότι το θέμα αυτό θα προκύψει σε συνέχεια των αλλαγών στο Λύκειο, όπου οι μαθητές πρέπει να έχουν λιγότερα μαθήματα με περισσότερες ώρες το καθένα και νέα προγράμματα σπουδών. Παράλληλα, πρόσθεσε, η κυβέρνηση θέλει να δώσει μια επιπλέον διέξοδο στους αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων με τις διετείς δομές επαγγελματικής πιστοποίησης με ευρωπαϊκά προσόντα στα ΤΕΙ.

Για τις αλλαγές βιβλίων είπε ότι θα αποσυρθούν τα βιβλία των Μαθηματικών σε δύο τάξεις του Δημοτικού, θα παρασχεθεί ο Φάκελος Μαθητή με όλο το υποστηρικτικό υλικό για τα Θρησκευτικά και πιλοτικά θα εφαρμοστούν οι πρώτες αλλαγές στο μάθημα της Ιστορίας.

Για το μάθημα της Ιστορίας, ο υπουργός Παιδείας είπε ότι το υπουργείο έχει ξεκινήσει τη διερεύνηση των αλλαγών με μια επιτροπή επιφανών επιστημόνων στους οποίους έχει απόλυτη εμπιστοσύνη και στην επιστημονική δουλειά των οποίων δεν πρόκειται να παρέμβει. «Θα προχωρήσουμε με αποφασιστικά μικρά βήματα, αλλά να είναι σαφές ότι θα προχωρήσουμε» ανέφερε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο υπουργός σημείωσε ότι εντός της επόμενης τριετίας πρέπει να γίνουν μόνιμοι διορισμοί στα σχολεία, με την κυβέρνηση να ορίζει ένα πλαίσιο διορισμών που «θα σέβεται την προϋπηρεσία των αναπληρωτών, αλλά θα δίνει και τη δυνατότητα σε νέους επιστήμονες να διοριστούν στην Εκπαίδευση». Τόνισε πάντως ότι δεν τίθεται κανένα θέμα αλλαγής ωραρίου των εκπαιδευτικών.

Επιπλέον ανέφερε ότι με κατεπείγον νομοσχέδιο τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα κατοχυρώσει τη γνώμη του Συλλόγου Διδασκόντων στην εκλογή διευθυντών, ενώ το φθινόπωρο θα τεθεί το πλαίσιο της αξιολόγησης των στελεχών της εκπαίδευσης και της αυτοαξιολόγησης των σχολικών μονάδων.

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ο κ. Γαβρόγλου είπε ότι η κυβέρνηση αυξάνει κατά 40% τη χρηματοδότηση μόνο για να καλυφθούν τα μεγάλα ελλείμματα στις λειτουργικές δαπάνες των ΑΕΙ, ενώ στοχεύει να επιλύσει θέματα όπως η μη ορθολογική κατανομή του προσωπικού ή η περιορισμένη διαφάνεια με νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ που θα καταθέσει σε δημόσια διαβούλευση.

Ως προς τα αναπτυξιακά μέτρα για τον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είπε ότι θεσπίζονται Περιφερειακά Συμβούλια Ανώτατης Εκπαίδευσης, για να διερευνήσουν τις αναπτυξιακές προοπτικές των ΑΕΙ στην περιφέρεια, με ταυτόχρονη προσπάθεια βελτίωσης της οικονομικής τους κατάστασης, ενώ «μαζί με τα μέτρα για την ενίσχυση της έρευνας, αλλά και της καινοτομίας, με start ups, σχηματοποιείται αυτό το πλέγμα των αναπτυξιακών προοπτικών».

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία Νέα

Αστροχώρι Άρτας: Εντοπίστηκε ο 29χρονος που δολοφόνησε τον πεθερό του

Eντοπίστηκε στην περιοχή Δαφνούλα, ο 29χρονος που κατηγορείται για την άγρια δολοφονία του 75χρονου πεθερού του στο Αστροχώρι Άρτας το απόγευμα της Πέμπτης. Οι πρώτες πληροφορίες του...

Ευρωπαϊκό κολύμβησης: Η Ντουντουνάκη προκρίθηκε στον τελικό των 50 μέτρων πεταλούδα

Η Άννα Ντουντουνάκη (μέλος της Team Future της BWIN) κατάφερε και πήρε την πρόκριση στον τελικό των 50 μέτρων πεταλούδα, στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κολύμβησης στη Ρώμη. Η Ελληνίδα...

Να μην γίνει και ο Αχελώος θύμα της αντιπεριβαλλοντικής πολιτικής της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη χρησιμοποιεί, την τελευταία 3ετία, την περιβαλλοντική πολιτική ως επικοινωνιακό προκάλυμμα για να ικανοποιήσει, με αδιαφάνεια και χαριστικές ρυθμίσεις, λίγα επιχειρηματικά συμφέροντα...

Πρωταθλητής ο Μεσσής στη Γερμανία

Ο Μεσσής και ο Αρμένιος συμπαίκτης του, Mikayel Avanesyan, παρέμειναν αήττητοι αυτή την εβδομάδα στο διεθνές τουρνουά της κατηγορίας των 16 ετών της Tennis...