fbpx
ΑρχικήΤΑΞΙΔΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣEπιστημονικό συνέδριο για τα εκατό χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή στις 16-18...

Eπιστημονικό συνέδριο για τα εκατό χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή στις 16-18 Σεπτεμβρίου 2022 στην Άρτα.

Ο Μουσικοφιλολογικός Σύλλογος Άρτης “O Σκουφάς”, σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, διοργανώνουν επιστημονικό συνέδριο για τα εκατό χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή στις 16-18 Σεπτεμβρίου 2022 στην Άρτα. Το συνέδριο έχει ως θέμα: «Από την Καταστροφή στην Αναγέννηση: 100 χρόνια από το 1922» και τελεί υπό την αιγίδα της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Υπουργείου Πολιτισμού, με συνδιοργανωτές τον Δήμο Αρταίων και την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας.
Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν κορυφαίοι επιστήμονες και ερευνητές, καθώς και εκπρόσωποι της Ελληνικής Κοινότητας της Κωνσταντινούπολης. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Προκόπιος Παυλόπουλος, τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σωτήρης Ριζάς, Διευθυντής του Κέντρου Ερευνών Νεότερης Ιστορίας της Ακαδημίας Αθηνών, Βλάσης Αγτζίδης, ερευνητής και συγγραφέας, Νικόλαος Ουζούνογλου, Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών, Λάκης Βίγκας, Άρχων Μέγας Χαρτοφύλαξ της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και Πρόεδρος της Κοινότητας Παναγίας Νεοχωρίου του Βοσπόρου, Ανδρέας Ρομπόπουλος, εκδότης της εφημερίδας «ΗΧΩ της Πόλης», καθώς και μια πλειάδα έγκριτων πανεπιστημιακών δασκάλων, ερευνητών και ιστορικών.
Ο αφανισμός της μακραίωνης παρουσίας των Ελλήνων στην Μικρά Ασία και τον Πόντο σηματοδότησε αφενός τον οριστικό ενταφιασμό της Μεγάλης Ιδέας, αφετέρου την έναρξη μιας μακρόχρονης πορείας ανασυγκρότησης/αναγέννησης του Ελληνικού Κράτους εντός των σχεδόν οριστικών γεωγραφικών ορίων του. Η αποκατάσταση των προσφύγων, η υποδοχή τους από τους γηγενείς πληθυσμούς, η διαχείριση της καθημερινότητας και η διάσωση της ατομικής και συλλογικής μνήμης, οι κοινωνικές, πολιτικές, οικονομικές και πολιτισμικές επιδράσεις από τις πληθυσμιακές μετακινήσεις αποτελούν μερικά από τα ζητήματα που έχουν κατά καιρούς απασχολήσει τους ερευνητές.
Με τα επιστημονικά εργαλεία της ιστορίας, της λαογραφίας, της εθνομουσικολογίας, της οικονομίας, της κοινωνιολογίας, της πολιτικής επιστήμης, των πολιτισμικών σπουδών κ.α. προτείνεται ο γόνιμος επιστημονικός επαναστοχασμός πάνω σε πτυχές του γεγονότος και των επιπτώσεών του.
- Advertisement -

Τελευταία Νέα