fbpx
Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου, 2022
Αρχική ΥΓΕΙΑ Επίμονος πονοκέφαλος: Οι αιτίες που τον προκαλούν

Επίμονος πονοκέφαλος: Οι αιτίες που τον προκαλούν

Επίμονος πονοκέφαλος: 13 αιτίες που τον προκαλούν – Με ποιες παθήσεις συνδέεται – Πως θα ανακουφιστείτε 9

– Γιατί χτυπάει το καμπανάκι ο πονοκέφαλος: Ο πονοκέφαλος έχει άμεση σχέση και αντίκτυπο στα αγγεία και νεύρα του εγκεφάλου. Οποιαδήποτε βλάβη στις περιοχές που περιβάλλουν και στηρίζουν το κεφάλι μας, δηλαδή το πρόσωπο, ο αυχένας, η σπονδυλική στήλη ή που έχουν σχέση με το νευρικό, μυϊκό, ή κυκλοφοριακό σύστημα (πίεση), μπορούν να προκαλέσουν πονοκέφαλο. Έτσι, ανάλογα με την περιοχή ή το σύστημα που ανήκουν μπορεί να προκληθεί πονοκέφαλος. Αυτός μας προειδοποιεί για: Ενδοκρινολογικά, Υπογλυκαιμία.

Ο πονοκέφαλος πριν από την υπογλυκαιμία είναι αρκετά συχνός και τον αναγνωρίζουμε από τη βουλιμία για κατανάλωση γλυκού. Σε περίπτωση εμφάνισης των συμπτωμάτων αυτών, θα πρέπει να ληφθούν επαρκή μέτρα για τη διόρθωση των χαμηλών επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα. Τι να κάνω: Θα πρέπει να γίνει άμεση κατανάλωση γλυκών υδατανθράκων από το στόμα, δηλαδή κάποιο γλυκό, καραμέλα, φρούτα κ.λπ.

Επίμονος πονοκέφαλος: 13 αιτίες που τον προκαλούν – Με ποιες παθήσεις συνδέεται – Πως θα ανακουφιστείτε 11

Ακριβώς επειδή το δόντι είναι «μπλεγμένο» στο οστό της γνάθου και πιέζει για να βγει προς τα έξω, πιέζονται νεύρα και αγγεία της συγκεκριμένης περιοχής, με αποτέλεσμα να προκαλούν πονοκέφαλο. Μάλιστα μπορεί να εξελιχθεί σε τόσο δυνατό που να μην σας επιτρέψει το βράδυ να κοιμηθείτε. Τι να κάνω: Σε αυτήν την περίπτωση θα χρειαστείτε σίγουρα τη βοήθεια του γιατρού (ειδικού γναθοχειρουργού). Κοινά παυσίπονα δεν έχουν ευεργετική δράση στις περισσότερες περιπτώσεις.

Πόνος στο κεφάλι – Συμβουλές για την υγεία: Κι άλλοι λόγοι που επιμένει, ο πονοκέφαλος

– Τριγμός μασητήρων (βρουξισμός): Αρκετοί είναι οι άνθρωποι που τρίζουν τα δόντια τους κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας και το πρωί ξυπνούν με πονοκέφαλο. Επειδή, όμως, οι περισσότεροι δεν μπορούν να το καταλάβουν. Επειδή, όταν συμβαίνει αυτό βρίσκονται σε βαθύ ύπνο, το πιο συχνό σύμπτωμα την επόμενη μέρα είναι να μην μπορούν να ανοίξουν καλά το στόμα τους.

Πονούν οι μυς της περιοχής και οι κρόταφοι. Τι να κάνω: Σαν άμεση αντίδραση μπορείτε να πριν πέσετε για ύπνο, να χαλαρώσετε και να σκέπτεστε ότι το στόμα σας πρέπει να είναι κλειστό με τα χείλη ενωμένα, αλλά τα δόντια απομακρυσμένα μεταξύ τους. κατά τη διάρκεια της ημέρας φροντίστε να μειώσετε το stress. Σε περίπτωση που δεν σταματήσετε, καλό θα ήταν να επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας για κλινική εξέταση και περαιτέρω διερεύνηση για θεραπεία.

– Οδοντιατρικά προβλήματα: Πολλές φορές κάποιο δόντι που είναι ευαίσθητο μπορεί να προκαλέσει αφόρητους πονοκεφάλους. Αυτό μπορούμε να το υποψιαστούμε και να το σταματήσουμε εφόσον γνωρίζουμε ότι υπάρχει πρόβλημα σε κάποιο δόντι και έχουμε κάνει κάτι που το ερέθισε, όπως για παράδειγμα έχουμε πιει κάτι πολύ κρύο ή ζεστό, ή έχουμε δαγκώσει κάτι σκληρό. Τι να κάνω: Μία ασπιρίνη είναι η καλύτερη άμεση λύση, αλλά από κει και πέρα θέλει ιδιαίτερη προσοχή για να μην ερεθίσετε περαιτέρω το δόντι σας.

Πόνος στο κεφάλι – Συμβουλές για την υγεία: Κι άλλοι λόγοι που επιμένει, ο πονοκέφαλος

– Ωτίτιδα: Μία αρχόμενη ωτίτιδα, ειδικά το καλοκαίρι, μπορεί να προκαλέσει ισχυρό πονοκέφαλο. Τα σημάδια που δίνει είναι κυρίως φαγούρα στο εσωτερικό του αυτιού. Τι να κάνω: Φροντίστε να παραμείνετε σε όσο πιο καθαρό περιβάλλον μπορείτε, αποφύγετε ακόμη και τον καπνό του τσιγάρου. Αποφύγετε των καθαρισμό των αυτιών με μπατονέτες και τις ζεστές κομπρέσες. Τα κοινά αναλγητικά έχουν καλή δράση, αλλά φροντίστε να επισκεφτείτε σύντομα ένα ΩΡΛ.

– Βύσματα αυτιών: «Όσο πιο πολύ (νομίζουμε) πως διατηρούμε την υγιεινή των αυτιών μας χρησιμοποιώντας μπατονέτες για το καθάρισμα των αυτιών μας, τόσο χειρότερα ωθούμε τα λεγόμενα «βύσματα» (κυψελίδες) προς το τύμπανο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει να τραυματίσει τον έξω ακουστικό πόρο και να προκαλέσει έντονες φλεγμονές με πόνο και πυόρροια», μας εξηγεί ο ειδικός ωτολόγος Ασκέρ Μίρζα από το Royal National Throat Nose and Ear Hospital του Λονδίνου.

Πριν, όμως, συμβούν όλα αυτά, μπορεί να εμφανιστεί ένα πονοκέφαλος με αλαφριάς μορφής ζάλη, από την οποία θα καταλάβουμε ότι πρόκειται για πρόβλημα στο αυτί. Τι να κάνω: Θα πρέπει να καθαρίζουμε τα αυτιά μέχρι το σημείο που φτάνει το δάχτυλό μας τυλιγμένο με μία πετσέτα. Καλό θα είναι να βάλουμε ελαιόλαδο έως πέντε σταγόνες για τρεις ημέρες και σε θερμοκρασία ζεστού δωματίου και εάν δεν υποχωρήσει, να επισκεφτούμε ένα ΩΡΛ.

Πόνος στο κεφάλι – Συμβουλές για την υγεία: Κι άλλοι λόγοι που επιμένει, ο πονοκέφαλος

– Παραρινοκολπίτιδες: Ένας από τους καλύτερους «συμμάχους» του πονοκεφάλου είναι η ιγμορίτιδα. Μπορεί κάποιος να έχει χρόνιο πρόβλημα που εκδηλώνεται συνήθως το χειμώνα, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και από κρυολόγημα, γρίπη και αλλεργική ρινίτιδα. Το εσωτερικό πρήξιμο που υπάρχει φράσσει την αναπνοή από τη μύτη και πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα της ιγμορίτιδα, εμφανίζεται ο πονοκέφαλος.

Αυτό μπορούμε να το καταλάβουμε από τις χαρακτηριστικές «πράσινες» βλέννες που βγάζουμε από τη μύτη. Τι να κάνω: Χρειάζεται οπωσδήποτε υγραντήρας στο δωμάτιο που παραμένουμε, ειδικά σε περιπτώσεις κοινού κρυολογήματος και το κεφάλι θα πρέπει να βρίσκεται αρκετά ψηλά (χρησιμοποιείστε περισσότερα από ένα μαξιλάρι) ειδικά κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η χρήση των διάφορων αποσυμφορητικών πρέπει να γίνεται με προσοχή κυρίως από άτομα που πάσχουν από υπέρταση, αρρυθμίες και γλαύκωμα. Το κάπνισμα απαγορεύεται και τα κοινά παυσίπονα δεν έχουν καλή δράση στους περισσότερους.

– Μάτια: Πολλές φορές πριν ακόμη αισθανθούμε κουρασμένα τα μάτια μας, ξεκινάει ο πονοκέφαλος. Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν διαβάζουμε πολλές ώρες, όταν δουλεύουμε σε υπολογιστή, βλέπουμε πολλές ώρες τηλεόραση και γενικότερα όταν έχουμε το βλέμμα μας συγκεντρωμένο σε κάποιο σημείο για πολύ ώρα. Τι να κάνω: Προκειμένου να αποφύγουμε την κοπιωπία, δηλαδή την κούραση των ματιών η οποία θα επιφέρει και άλλους πονοκεφάλους, θα πρέπει να κάνουμε ένα διάλειμμα. Μπορούμε επίσης να βάλουμε κάτι κρύο στα μάτια μας (παγάκι πάντα τυλιγμένο σε μία πετσέτα) για λίγο, ή να κλείσουμε τα μάτια να βάλουμε το κεφάλι μας χαμηλά, αγκαλιάζοντας τα γόνατά μας.

Πόνος στο κεφάλι – Συμβουλές για την υγεία: Επιπλέον, λόγοι που επιμένει, ο πονοκέφαλος

– Υπέρταση: Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της υπέρτασης είναι ο πονοκέφαλος. Σε περιπτώσεις που η πίεση ανεβαίνει πάνω από τα 13mmHg, εμφανίζονται μικρές ενοχλήσεις στο κεφάλι, σαν συσπάσεις (διακεκομμένα χτυπήματα). Αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Τι να κάνω: Μετρήστε πρώτα την πίεσή σας σε όποιο φαρμακείο συναντήσετε στο δρόμο σας. Σταματήστε να κινήστε και προσπαθήστε να χαλαρώσετε παίρνοντας βαθιές ανάσες. Καθίστε σε μία καρέκλα και πιείτε ένα καφεδάκι.

– Μηνιγγοεγεφαλίτιδα: Είναι μία περίπτωση που θα πρέπει να μας απασχολήσει και να επισκεφτούμε το γιατρό μας αμέσως. Ο πόνος εισβάλει αιφνιδίως και παραμένει για αρκετές ώρες. πολλές φορές υπάρχει τάση για έμετο και ζάλη σαν να μην ξέρουμε που βρισκόμαστε, ενώ κλασικό θεωρείτε το σύμπτωμα όταν δεν μπορούμε να σκύψουμε το κεφάλι μας προς τα κάτω (αυχενική δυσκαμψία). Η θεραπεία είναι άμεση με κάποια φάρμακα που χορηγεί ο γιατρός.

Πόνος στο κεφάλι – Συμβουλές για την υγεία: Οι υπόλοιποι λόγοι που επιμένει, ο πονοκέφαλος

– Όγκοι του εγκεφάλου: Ο πονοκέφαλος σε αυτήν την περίπτωση είναι στην αρχή ελαφρύς και μια έρχεται μια φεύγει. Με την πάροδο των ημερών δυναμώνει σταθερά και είναι χειρότερος τις πρωινές ώρες. συνυπάρχει ζάλη, αλλά όχι έντονη, δυσκολία στη σκέψη και κάποιες φορές αλλαγές στη συμπεριφορά. Εάν υποψιάζεστε κάτι τέτοιο, επισκεφτείτε αμέσως το γιατρό σας.

– Ημικρανία: Πρόκειται για τον «γυναικείο πονοκέφαλο» αφού και σε αυτήν την περίπτωση οι θηλυκές ορμόνες λαμβάνουν τη σκυτάλη της ταλαιπωρίας (εμφανίζεται κυρίως στη φάση της περιόδου) και είναι ο δεύτερος σε συχνότητα εμφάνισης. Τα πρώτα επεισόδια ημικρανίας εμφανίζονται στην παιδική ή εφηβική ηλικία και μπορεί να χαρακτηριστεί και ως κληρονομικός πονοκέφαλος, αφού το 70% των πασχόντων αναφέρει ότι και κάποιος από τους γονείς του έχει ημικρανίες. Στην εν λόγω περίπτωση υπάρχουν δύο υπο-τύποι κεφαλαλγίας: η ημικρανία με αύρα και χωρίς.

– Κεφαλαλγία τάσεως: Πρόκειται για τον πιο συχνό πονοκέφαλο. Ο πόνος δεν είναι ιδιαίτερα έντονος και μπορεί να ξεκινά από το μέτωπο και να φτάνει μέχρι τον αυχένα. Η αίσθηση που έχει κάποιος με κεφαλαλγία τάσεως είναι «ένα βάρος να πιέζει την κορυφή του κεφαλιού» ή «ένας επίδεσμος που σφίγγει το κεφάλι γύρω γύρω» ή «την αίσθηση ότι το κεφάλι είναι γεμάτο με κάτι και πάει εκραγεί». Συνήθως εμφανίζεται μετά από πολύ κούραση, είτε εργασιακή, είτε από σωματική άσκηση, περπάτημα αϋπνία κ.λπ.

Πόνος στο κεφάλι – Συμβουλές για την υγεία: Αντιμετώπιση χωρίς φάρμακα

– Πίνετε αρκετό νερό, καλό είναι να ρίξετε μέσα και μερικές σταγόνες φρέσκου λεμονιού Φρεσκάρετε το χώρο σας ειδικά το χειμώνα που δεν αερίζεται αρκετά το σπίτι
– Κάντε μασάζ στις πατούσες και τους κροτάφους σας
– Μην πίνετε πολλούς καφέδες, ενεργειακά ποτά ή ποτά τύπου κόλα, ειδικά τα light

Πόνος στο κεφάλι – Συμβουλές για την υγεία: Πώς να βοηθήσετε τον γιατρό σας να κάνει σωστή διάγνωση

– Το χρόνος έναρξης (πρωί, βράδυ, κάθε πότε;)
– Ο τύπος της κεφαλαλγίας είναι πάντα ο ίδιος ή μεταβάλλεται από επεισόδιο σε επεισόδιο;
– Ο τρόπος που ξεκινά (σιγά και μετά δυναμώνει, άμεσα κ.λπ.)
– Συχνότητα και διάρκεια του πόνου
– Ένταση του πόνου και χαρακτήρας (σαν σουβλιά κλπ)
– Σε ποιο σημείο ακριβώς χτυπάει
– Εκδηλώνεται κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες ή σχετίζεται με συγκεκριμένη ώρα;
– Ξυπνάει με πόνο τη νύχτα ή κατά την πρωινή έγερση
– Διακόπτει τις δραστηριότητές του κατά την διάρκεια της κεφαλαλγίας
– Υπάρχει ιστορικό χρόνιας νόσου στην οικογένεια
– Βελτιώνεται με κάποιο φάρμακο και πόση ώρα μετά τη λήψη
– Υπάρχουν προειδοποιητικά συμπτώματα (αύρα)
– Υπάρχουν συνωδά συμπτώματα όπως: ναυτία, εμετοί, ζάλη κ.λπ.
– Άλλες εκδηλώσεις: ρινόρροια, δακρύρροια, οίδημα προσώπου κ.λ.π. και αν εμφανίζονται πριν ή κατά τη διάρκεια της κεφαλαλγίας

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία Νέα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Η Γραμματεία Γυναικών της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Άρτας για έβδομη συνεχή χρονιά, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της βίας κατά των...

Τα νέα έργα που προγραμματίζει για το 2023 ο Δήμος Ιωαννιτών

Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο το πρόγραμμα έργων για το 2023. Το πρόγραμμα εκτός από την παράταξη της Δημοτικής Αρχής υπερψήφισαν...

Η διαρκής ενεργειακή – και όχι μόνο – κρίση της Ευρώπης

Η Ευρώπη ετοιμάζεται για έναν δύσκολο χειμώνα. Φαινομενικά τα πράγματα δείχνουν καλύτερα σε σχέση με ορισμένες αρχικές προβλέψεις. Το φυσικό αέριο παραλαβής στην αρχή...

Έρευνα για τις εκλογές στις Περιφέρειες – Η εικόνα στην Ήπειρο

Σκληρή μάχη θα δοθεί στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας .Τα στοιχεία της έρευνας του digital poll της εταιρείας GOOD Affairs που δημοσιεύει ο AIRETOS.GR...