fbpx
Παρασκευή, 18 Ιουνίου, 2021
Αρχική ΗΠΕΙΡΟΣ Ένας Σταθμός Υγείας δίπλα στον πολίτη

Ένας Σταθμός Υγείας δίπλα στον πολίτη

Δομή που ανήκει στο ΠΕΔΥ Ιωαννίνων και δέχεται εντελώς δωρεάν όλους τους ασφαλισμένους και τους ανασφάλιστους

Ιδιαίτερος ο ρόλος του Παιδικού Ιατρείου στην εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών

Εφιαλτικές διαστάσεις τείνει να προσλάβει το φαινόμενο των ανεμβολίαστων παιδιών στη χώρα, δυστυχώς όχι μόνο λόγω του αντιεμβολιαστικού κινήματος, ούτε μόνο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Ειδικά η δεύτερη είναι μία σοβαρή αιτία για τον μη εμβολιασμό των παιδιών, ακόμη και των βρεφών και νηπίων, αφού πολλές οικογένειες αδυνατούν να προσέλθουν σε ιδιώτη παιδίατρο όπως φυσικά και να αναλάβουν το κόστος, σύνολο ή μέρος, της προμήθειας του εμβολίου.
Επίσης όμως, για διάφορους λόγους αποφεύγουν να προσέρχονται και στα δημόσια νοσοκομεία. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται και στην περιοχή των Ιωαννίνων με ολοένα αυξανόμενη ένταση, όμως η λειτουργία μίας δομής που καλύπτει και τον πλήρη εμβολιασμό των παιδιών μέχρι την ηλικία των 18 ετών, παρέχοντας παράλληλα και πλήρη παιδιατρική και ιατρική κάλυψη και στα παιδιά και στις μητέρες, μπορεί να αποτελέσει μία καθοριστική απάντηση στο φαινόμενο.
Ο Σταθμός Προστασίας Μάνας, Παιδιού και Εφήβου, είναι μία δομή που ανήκει στο ΠΕΔΥ Ιωαννίνων και δέχεται εντελώς δωρεάν όλους τους ασφαλισμένους και τους ανασφάλιστους.
Στο χώρο του που στεγάζεται στην οδό Λουκή Ακρίτα 54 λειτουργούν παιδιατρικό ιατρείο, μαιευτικό ιατρείο, οδοντιατρείο και γραφείο οικογενειακού προγραμματισμού.
Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στο παιδιατρικό ιατρείο, με υπεύθυνη την παιδίατρο Ευθυμία Χαντζιάρα, στο οποίο μπορούν να προσέλθουν όλα τα παιδιά μέχρι την ηλικία των 18 ετών για να εμβολιαστούν.
Εκτός από τον εμβολιασμό πραγματοποιείται παιδιατρική εξέταση και παρακολούθηση της σωματικής και κινητικής ανάπτυξης των νεογνών, βρεφών, νηπίων και εφήβων, τηρείται το Φύλλο Ιατρικής εξέτασης για το Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή, συμπληρώνεται το δελτίο αυτό και χορηγούνται Βεβαίωσεις Υγείας. Επίσης στο παιδιατρικό ιατρείο παρέχονται οδηγίες για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας, της υπερλιπιδαιμίας και του σακχαρώδη διαβήτη.
«Δυστυχώς για διάφορους λόγους που σχετίζονται με την οικονομική κρίση, αλλά και λόγω της άγνοιας για το σταθμό, υπάρχει μεγάλος αριθμός παιδιών που δεν έχουν εμβολιαστεί για τρία και πλέον χρόνια. Πρόκειται για παιδιά οικογενειών που ανήκουν σε διάφορες κοινωνικές τάξεις και οικογένειες με διαφορετικά εισοδήματα. Είμαστε εδώ για να καλύψουμε και τις ανάγκες του εμβολιασμού αλλά και οτιδήποτε χρειάζεται ένα παιδί μέχρι την ηλικία των 18 ετών», τόνισε η κα Χαντζιάρα.

Το μαιευτικό ιατρείο
Στον ίδιο χώρο λειτουργεί μαιευτικό ιατρείο, με πρόληψη του γυναικολογικού καρκίνου, αλλά και συμβουλευτική κύησης με υπεύθυνο τον Γυναικολόγο Χρήστο Μόσχο.
Ιδιαίτερη μνεία ωστόσο πρέπει να γίνει στην παρεχόμενη υπηρεσία από εξειδικευμένες μαίες στα μαθήματα ανώδυνου τοκετού, τα οποία ωστόσο μετά από δύο περίπου χρόνια διακόπηκαν το καλοκαίρι για «τεχνικούς» λόγους καθώς με απόφαση της ΥΠΕ οι μαίες διατέθηκαν για να καλυφθούν τα κενά στο ΠΠΓΝΙ….

Το οδοντιατρείο
Στο σταθμό λειτουργεί επίσης προληπτικό οδοντιατρείο για παιδιά ηλικίας έως 14 ετών με υπεύθυνο τον οδοντίατρο Γεώργιο Δάφνη.
Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην εφαρμογή των διαδικασιών πρόληψης στο ιατρείο, ενώ επίκειται και επανεκκίνηση του προγράμματος πρόληψης στα σχολεία. Εκτός του προγράμματος πρόληψης εντάσσονται και θεραπευτικές παροχές όπως:
Καθαρισμός οδοντικής πλάκας και τρυγίας
Τοπική φθορίωση δοντιών
Προληπτικές εμφράξεις μονίμων δοντιών
Αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών
Εμφράξεις μονίμων δοντιών
Τακτικός επανέλεγχος σε εξαμηνιαία βάση

Οικογενειακός προγραμματισμός
Η κα Χαντζιάρα τόνισε πως μία βασική προτεραιότητα και στόχευση του σταθμού και του ΠΕΔΥ είναι η διασύνδεση της δομής με κοινωνικούς λειτουργούς και παιδοψυχιάτρους έτσι ώστε τα παιδιά που κρίνεται ότι χρειάζονται μία περαιτέρω παρακολούθηση συστηματική ή αποσπασματική να παραπέμπονται αρμοδίως, κάτι που δεν γίνεται μέχρι σήμερα.
Στα πλαίσια του προγράμματος οικογενειακού προγραμματισμού πάντως γίνεται ενημέρωση για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, για τον εμβολιασμό κατά του HPV για την υγιεινή των παιδιών και εφήβων καθώς και για την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών ζωής (άσκηση, σωστή διατροφή κ.α).
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται ακόμη στην προώθηση του μητρικού θηλασμού, με το σταθμό να συμμετέχει στην Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού και να ενημερώνει τους πολίτες για τα οφέλη του.
Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 2651033101, 2651059662.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Τελευταία Νέα

Αστυνομικές πηγές για 32χρονο: ”Ήταν ο Νο1 ύποπτος από την αρχή”

Σχεδόν 40 ημέρες μετά το στυγερό έγκλημα με θύμα την 20χρονη Καρολάιν ο σύζυγός της, Χαράλαμπος Αναγνωστόπουλος, ομολόγησε το βράδυ της Πέμπτης έπειτα από...

Paris-Istanbul: Η εμβληματική μουσική παράσταση “αποβιβάζεται” στην “Αποβάθρα” του Τρένου στο Ρουφ

Η εμβληματική μουσική παράσταση «Paris-Istanbul» της Αμαξοστοιχίας-Θεάτρου το Τρένο στο Ρουφ, που για τρεις συνεχείς καλλιτεχνικές σεζόν μάγεψε το κοινό με διαρκή sold out...

Βράβευση της Ελλάδας για τον περιορισμό των θανάτων από τροχαία

Το Ευρωπαικό Συμβούλιο για την Ασφάλεια των Μεταφορών (ETSC)  δημοσιοποίησε σήμερα τον απολογισμό της εντεκαετίας 2010 -2020 στον τομέα Οδική Ασφάλεια στην Ευρώπη. (ΕΔΩ) Οι θάνατοι από...

Πυγμάχος έδειρε χωρίς έλεος τη μητέρα του και χτύπησε με κλομπ αστυνομικό της ΔΙΑΣ

Ένα απίστευτο περιστατικό συνέβη προχθές το βράδυ στο Χαλάνδρι. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό μιας γυναίκας αλλά κι ενός αστυνομικού. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας...