fbpx
Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου, 2020
Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Ένας Ελληνογερμανός επενδύει σε καινούργιες ιδέες

Ένας Ελληνογερμανός επενδύει σε καινούργιες ιδέες

Το παρουσιαστικό του Αντώνη Σβαρτς, του “Τώνη”, δεν μαρτυρά την κοινωνική του προέλευση. Κι όμως, η επιχείρηση της οικογένειάς του, με περιουσία ύψους δισεκατομμυρίων, δραστηριοποιείται στον τομέα της παραγωγής φαρμάκων. Ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά τις κατηγορίες που εκτοξεύονται, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια της κρίσης, σε βάρος των πλουσίων, των φοροφυγάδων, της ελίτ του χρήματος. Ωστόσο ο 29χρονος Ελληνογερμανός αποστασιοποιείται από έναν τέτοιο ρόλο. Αντιθέτως θεωρεί ότι «ως άνθρωπος με περιουσία έχεις τη δυνατότητα να κινήσεις ορισμένα πράγματα. Έχεις ένα είδος μαγικού όπλου το οποίο σου επιτρέπει να διαμορφώσεις με θετικό τρόπο την κοινωνία». Έτσι το 2016 συνέστησε το Ίδρυμα Guerilla Foundation, με το οποίο στηρίζει ακτιβιστές και κοινωνικά κινήματα στην Ευρώπη.

Ξεκίνημα με οικονομικά εμπόδια

Μπορεί σε κάθε ευκαιρία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να διατυμπανίζει ότι μετά τον Αύγουστο δεν θα χρειαστούν επιπλέον δάνεια, αλλά η ανεργία στην Ελλάδα παραμένει η υψηλότερη στην ΕΕ με ποσοστό 20,6%. Ιδιαίτερα νέοι άνθρωποι δυσκολεύονται πολύ να κάνουν ένα ξεκίνημα στην αγορά εργασίας. Πολλοί εγκαταλείπουν τη χώρα ενώ όσοι προσπαθούν να ξεκινήσουν μια δική τους δουλειά βρίσκονται αντιμέτωποι με μεγάλα εμπόδια, κυρίως οικονομικά. Παρόλο που η ΕΕ διέθεσε 400 εκ. € για να στηρίξει τον τομέα των start up, αυτό δεν αρκεί, λέει ο Αντώνης Σβαρτς: «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι περισσότερους φιλάνθρωπους και αρχικά κεφάλαια για να στηριχτούν νέες ιδέες».

Έλλειψη ενημέρωσης και άδικη φορολόγηση

Γι’ αυτό και ο νεαρός Ελληνογερμανός πιστεύει ότι οι ευκατάστατοι θα έπρεπε να κάνουν περισσότερα, μια και έχουν τη δυνατότητα όπως και ο ίδιος. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Guerilla Foundation, το 2017 ο Σβαρτς διέθεσε 360.000€ σε όλη την Ευρώπη. Ο Σβαρτς στηρίζει έναν υπεύθυνο και δημοκρατικό καπιταλισμό με επενδύσεις που σέβονται το περιβάλλον. «Δεν χρειάζεται να επενδύσεις σε πετρέλαιο, αέριο, όπλα ή ατομική ενέργεια για να έχεις κέρδος» λέει χαρακτηριστικά. Αυτό όμως συμβαίνει πολύ σπάνια στην Ελλάδα, επισημαίνει ο ίδιος, γιατί μεταξύ άλλων πολλοί ευκατάστατοι δεν είναι αρκετά ενημερωμένοι.

Ένα άλλο πρόβλημα που εντοπίζει ο νεαρός επιχειρηματίας είναι αυτό της φορολόγησης στην Ελλάδα. «Υπάρχει μεγάλη φοροδιαφυγή από τις μεγάλες εταιρείες στην Ελλάδα. Επιχειρήσεις που σχετίζονται με το σκάνδαλο των Luxleaks, όπως η εταιρεία τηλεφωνίας Wind. Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν πολύ υψηλούς φόρους και οι μεγάλοι απαλλάσσονται από τις ευθύνες τους».

Το παρατηρητήριο της βουλής

Σύμφωνα με τον Αντώνη Σβαρτς, αυτό που λείπει περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο στην Ελλάδα είναι η διαφάνεια. Γι’ αυτό από το 2014 στηρίζει την οργάνωση Vouliwatch.

Στην εν λόγω ιστοσελίδα οι πολίτες μπορούν να δουν από πού χρηματοδοτούνται τα κόμματα, ποιος βουλευτής ψήφισε ποια νομοθεσία, ποιες είναι οι βασικές αξίες των κομμάτων, αλλά και να θέσουν ερωτήσεις στους ίδιους τους βουλευτές. «Σ’ αυτό το ευρωπαϊκό σπίτι που ζούμε δεν θα έπρεπε να νιώθουμε και τόσο μεγάλη ασφάλεια. Το τίμημα της ελευθερίας είναι η αιώνια επαγρύπνηση. Όταν δεν δραστηριοποιείσαι, τα πράγματα γίνονται άβολα».

Πηγή

Τελευταία Νέα

Οι ΗΠΑ μήνυσαν την Google για μονοπωλιακές τακτικές!

Μετά από μήνες ερευνών, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αποφάσισε να μηνύσει την Google για μονοπωλιακές τακτικές. Συγκεκριμένα την κατηγορεί πως διαθέτει ένα άδικο μονοπώλιο στον τομέα της...

14η Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα.

14η Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα. "Όλοι διασκεδάζουν, ΕΝΑΣ δεν πίνει....Ο ΟΔΗΓΟΣ της παρέας"

Ολυμπιακός: Χωρίς κόσμο αλλά με πάθος για τη νίκη στην πρεμιέρα του στο Champions League με τη Μαρσέιγ

Με το δεξί θα επιδιώξει να μπει ο Ολυμπιακός στην φάση των ομίλων του Champions League υποδεχόμενος απόψε στις 22:00 την Μαρσέιγ στο άδειο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Οι «ερυθρόλευκοι» στην 20ή τους...

Μαθητές θα πετάξουν με πτητικά μέσα της πολεμικής αεροπορίας

Πτήσεις μαθητών και μαθητριών της Γ' Λυκείου με ελικοφόρα πτητικά μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 7 Νοεμβρίου στην αεροπορική βάση Δεκέλειας. Οι...