fbpx
Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου, 2021
Αρχική ΔΙΕΘΝΗ Εκατομμύρια πρόσφυγες ante portas

Εκατομμύρια πρόσφυγες ante portas

Από τις αρχές του χρόνου αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που επιχειρούν να διασχίσουν την Μεσόγειο και να πατήσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος, υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα Bild.

Σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο των γερμανικών αρχών ασφαλείας που επικαλείται η Bild, μέχρι και τα τέλη Απριλίου έως και 6,6 εκατομμύρια πρόσφυγες περίμεναν στις χώρες της βόρειας Αφρικής, στην Ιορδανία και στην Τουρκία προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους με κατεύθυνση την Ευρώπη. Στα τέλη Ιανουαρίου ο αριθμός τους υπολογίζονταν ακόμη στα 5,95 εκατομμύρια. Εντός τριμήνου δηλαδή αυξήθηκε κατά 12%.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα πάντως προειδοποιούν και απευθύνουν έκκληση να μην επαπαναπροωθούνται στη Λιβύη οι πρόσφυγες και μετανάστες που περισυλλέγονται από πλοιάρια στη Μεσόγειο. «Οι συνθήκες στα κέντρα κράτησης στη Λιβύη είναι απάνθρωπες», υποστηρίζει ο διευθύνων σύμβουλος της οργάνωσης αρωγής στη Γερμανία Φλόριαν Βέστφαλ.

Τα ευρωπαϊκά «τα πλέον θανατηφόρα σύνορα»

6,6 εκατομμύρια πρόσφυγες θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη 6,6 εκατομμύρια πρόσφυγες θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη

Σύμφωνα με την οργάνωση Pro Asyl, μέχρι και τα μέσα Μαΐου έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο και στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν τις ιταλικές ακτές 1.364 άνθρωποι. Τα ευρωπαϊκά σύνορα, όπως επισημαίνει η οργάνωση αρωγής, είναι  «τα πλέον θανατηφόρα στον κόσμο».

Σύμφωνα με πληροφορίες της Bild, στον λεγόμενο Μεσογειακό Διάδρομο συνεχίζουν να είναι εγκλωβισμένοι περίπου 79.000 πρόσφυγες (από 78.000 τον Ιανουάριο). Οι περισσότεροι εξ΄ αυτών και συγκεκριμένα οι 62.500 βρίσκονται στην Ελλάδα.

Οι νέες προσφυγικές ροές των τελευταίων μηνών πάντως πλήττουν ως επί το πλείστον την Ιταλία. Μέχρι και τα τέλη Απριλίου είχαν καταφθάσει τις ιταλικές ακτές 37.300 πρόσφυγες (2015: 181.500). Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η πλειονότητα των προσφύγων και μεταναστών προέρχεται από την Νιγηρία, το Μπαγκλαντές, τη Γουινέα, την Ακτή Ελεφαντοστού και την Γκάμπια.

Το προσφυγικό στην προεκλογική ατζέντα

62.500 βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα 62.500 βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα

Όπως αναφέρει η Bild, δεδομένης της αύξησης των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, οι γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες προτίθενται να αναδείξουν το προσφυγικό στον προεκλογικό αγώνα.

Στο προσχέδιο του προεκλογικού προγράμματος ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών του Σεπτεμβρίου, που αφορά το πεδίο της ασφάλειας, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η CDU προκρίνει περισσότερες συμφωνίες «στα πρότυπα της συμφωνίας με την Τουρκία», κυρίως με χώρες της βόρειας Αφρικής. Η πρόταση προβλέπει την επαναπροώθηση «των ανθρώπων που διασώζονται» στις χώρες από όπου ξεκίνησαν το ταξίδι τους και την επί τόπου περίθαλψη και φροντίδα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή

Τελευταία Νέα

Εξιχνιάστηκε υπόθεση κλοπής από εμπορικό κατάστημα στα Ιωάννινα

Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων, σε συνεργασία με το Τμήμα Εγκληματολογικών Ερευνών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, εξιχνιάστηκε κλοπή, που έγινε προχθές (02-12-2021)...

Κήρυξη περιοχών του Δήμου Πάργας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω έντονων καιρικών φαινομένων

Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης κήρυξε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου τις τοπικές κοινότητες Αμμουδιάς, Κουκκουλίου, Βαλανιδορράχης, Λούτσας, Βουβοποτάμου, Ναρκίσσου, Κορώνης, Μουζακαίικων, Κυψέλης και...

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης πρωτοπορεί. Μαθήματα χειρισμού και προγραμματισμού Drones σε μαθητές 9-12 ετών

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης μέσω της Κοινωφελούς Επιχείρησης (Κ.Ε.ΔΗ.Θ.) ανέθεσε στην Ελληνική Εταιρία infolearn και το λογισμικό TEST4U την εκπαίδευση των μαθητών 9-10 ετών και...

Πυκνή ομίχλη καλύπτει τα Ιωάννινα

Τοπίο στην ομίχλη το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων. Πυκνό πέπλο δίνει στα Γιάννινα την συνηθισμένη χειμωνιάτικη εικόνα τους. Το πρωινό της Κυριακής βρήκε την πόλη καλυμμένη από την...