fbpx
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΕγκαινιάζεται η ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό Σύστημα Υψηλής Τάσης

Εγκαινιάζεται η ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό Σύστημα Υψηλής Τάσης

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα εγκαινιάσει την προσεχή Δευτέρα την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων με το Ηπειρωτικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα Υψηλής Τάσης, ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 11:00 π.μ., στον Υποσταθμό του ΑΔΜΗΕ στη Σύρο, στην περιοχή Λαζαρέττα.

Στόχοι της διασύνδεσης όπως επισημαίνεται από το ΥΠΕΝ είναι:

-η αξιόπιστη και επαρκής τροφοδότηση των νησιών με ηλεκτρική ενέργεια, ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν η ζήτηση αυξάνεται κατακόρυφα λόγω τουρισμού.
-η μείωση της επιβάρυνσης που προκαλείται στο περιβάλλον από τους πετρελαϊκούς σταθμούς παραγωγής.
-η μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά όλης της χώρας μέσω του περιορισμού των χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας που αντανακλούν εν πολλοίς το αυξημένο κόστος ηλεκτροπαραγωγής των μη διασυνδεδεμένων νησιών.

Το όφελος, τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της διασύνδεσης των Κυκλάδων, προσεγγίζει τα 80 εκατ. ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 245 εκατ. ευρώ, με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με τη χρηματοδοτική στήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Η ωφέλεια του έργου

Με το έργο αυτό επιτυγχάνεται η ασφαλής τροφοδότηση των νησιών των Κυκλάδων, που παρεμποδίζεται από τις περιορισμένες δυνατότητες εγκατάστασης νέας τοπικής παραγωγής (ΑΣΠ) στα εν λόγω νησιά για περιβαλλοντικούς λόγους.
Μειώνεται το κόστος παραγωγής  (υποκατάσταση πετρελαίου με φυσικό αέριο)  και συνεπώς το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται για την κάλυψη της ζήτησης.
Βελτιώνεται το περιβάλλον των νησιών με την ελαχιστοποίηση και μελλοντική παύση της λειτουργίας των πετρελαϊκών σταθμών παραγωγής και ελαχιστοποιείται η περιβαλλοντική όχληση επί των νησιών καθώς αποφεύγεται η κατασκευή εναέριων Γ.Μ.
Επίσης,  με το έργο αυτό δημιουργείται η αναγκαία υποδομή για την αξιοποίηση του σημαντικού δυναμικού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα νησιά.
Οπως προστίθεται στη σχετική ενημέρωση από τον ΑΔΜΗΕ: «Πρόκειται για έργο στρατηγικής εθνικής σημασίας με μεγάλη προστιθέμενη αξία. Το έργο της Διασύνδεσης των Κυκλάδων με το Ηπειρωτικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα Υψηλής Τάσης έχει χαρακτηρισθεί με Υπουργική Απόφαση (Νοέμβριος 2006) ως έργο «γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας»».

Η περιγραφή του έργου

Οπως σημειώνεται στην ενημέρωση του ΑΔΜΗΕ τον περασμένο Μάϊο, πρόκειται για ένα τεχνικά σύνθετο έργο, το οποίο ολοκληρώνεται σε τρεις φάσεις, και εξασφαλίζει την αξιόπιστη, οικονομική και επαρκή τροφοδότηση των νησιών Σύρου, Πάρου, Τήνου, Μυκόνου και Νάξου με ηλεκτρική ενέργεια για τα προσεχή 30-40 χρόνια.
Η Α΄ φάση περιλαμβάνει τη σύνδεση της Σύρου με το Λαύριο καθώς και με τα νησιά Πάρο, Μύκονο και Τήνο με αντίστοιχα καλώδια.
Η Β΄ φάση περιλαμβάνει τη σύνδεση της Πάρου με τη Νάξο και της Νάξου με τη Μύκονο.
Η Γ΄ φάση περιλαμβάνει δεύτερη σύνδεση του Λαυρίου με τη Σύρο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή

 

 

- Advertisement -

Τελευταία Νέα