fbpx
Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου, 2021
Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Έγγραφο της ΕΣΠΕΑΙΤ για τη Στελέχωση Μονάδων-Μέριμνα Προσωπικού

Έγγραφο της ΕΣΠΕΑΙΤ για τη Στελέχωση Μονάδων-Μέριμνα Προσωπικού

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

1.  Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας (Ε.Σ.Π.Ε.ΑΙΤ) επανέρχεται στο μείζον θέμα της λειτουργίας των Μονάδων που εδρεύουν στην Ενότητά της. Τους τελευταίους μήνες το ΔΣ της ΕΣΠΕΑΙΤ έχει γίνει αποδέκτης, για μια ακόμα φόρα, έντονων προβληματισμών – ανησυχιών τόσο για το στρατιωτικό αεροδρόμιο Ακτίου (Μ.Υ. FOB AKTION), όσο και για το κλιμάκιο φύλαξης Αγρινίου.

2. Συγκεκριμένα στο στρατιωτικό Α/Δ Ακτίου πραγματοποιούνται, από το 2017, συνεχείς μετονομασίες χωρίς όμως να μειώνεται το έργο και να τροποποιείται η αποστολή του. Το καλοκαίρι του 2018 εγκρίθηκε από το ΓΕΑ ο νέος Π.Ο.Υ. της Μονάδας, ο οποίος μειώνει δραστικά την δύναμη του ένστολου προσωπικού σε ποσοστό περίπου 47%. Το γεγονός αυτό δημιουργεί στους συναδέλφους ερωτηματικά, προβληματισμούς και ανησυχίες για το εάν δύναται να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντά τους με τα νέα δεδομένα.

3. Η Ένωση μας, από την πρώτη στιγμή, έχει κάνει γνωστά τα ανωτέρω, προς κάθε κατεύθυνση και μετά από ένα χρόνο δεν έχουμε λάβει επίσημες απαντήσεις. Το μόνο που υφίσταται είναι αβεβαιότητα, άγχος και έλλειψη ενημέρωσης από την στρατιωτική Ηγεσία για το πότε και εάν θα υλοποιηθεί ο εγκεκριμένος Π.Ο.Υ. Τα στελέχη και οι οικογένειές τους δεν μπορούν να ζουν στο σκοτάδι, να μην γνωρίζουν τις επιλογές τους και συνεπώς να βρίσκονται σε διλήμματα κατά την περίοδο που υποβάλλονται οι επιθυμίες μεταθέσεων.

4.  Με ιδιαίτερη έμφαση τονίζουμε τις υποχρεώσεις που καλούνται να υλοποιήσουν τα στελέχη της Μ.Υ FOB AKTION και απορρέουν από τις κάτωθι σημαντικές συμβάσεις που εμπλέκουν την Μονάδα:

      α.   Σύμβαση με το ΝΑΤΟ για την πλήρη υποστήριξη των πτήσεων αφών AWACS, την συντήρηση των υποδομών (επιχειρησιακών – διαβίωσης) με παράλληλη απορρόφηση μεγάλων Νατοϊκών πιστώσεων καθώς και την άριστη φύλαξη – φρούρηση αυτών.

     β.  Σύμβαση με την Fraport Greece (ως παράρτημα 20 στον ν. 4389/2016, σας αποστέλλεται συνημμένα) που αφορά τα Α/Δ κοινής χρήσης και στην οποία αναφέρονται ξεκάθαρα τα κάτωθι:

          (1).  Η υποστήριξη όλων των πολιτικών πτήσεων σε θέματα Εναέριας κυκλοφορίας, πυρασφάλειας, λειτουργικότητα διαδρόμου και φωτεινής σήμανσης (παράρτημα 20, παρ. 3.2, 6.1, 6.3.2, 7.1, 7.2).

          (2).  Η συντήρηση και εποπτεία της σωστής λειτουργίας όλων των εγκαταστάσεων που αφορούν τις πτήσεις (διάδρομος προσγείωσης, φωτεινή σήμανση, ραδιοβοηθήματα, Πύργος ελέγχου (παράρτημα 20, παρ.9.1, 9,2).

          (3).  Η Π.Α θα αποζημιώνεται από την εταιρεία για τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες σχετικά με τις υποδομές φωτισμού στους χώρους κοινής χρήσης καθώς και για το κόστος των υπηρεσιών ασφαλείας και φύλαξης υποδομών κοινής χρήσης του Α/Δ (παράρτημα 20, παρ. 10.3, 10.4).

5. Υπενθυμίζουμε ότι στις αρχές του 2019 ο Τομεάρχης Άμυνας της Ν.Δ (αντιπολίτευση τότε) κ. Κικίλιας Βασίλειος και τέσσερις Βουλευτές των περιοχών Αιτωλοακαρνανίας κ. Καραγκούνης Κων/νος, Πρέβεζας κ. Γιαννάκης Στέργιος, Λευκάδας κ. Καββαδάς Αθανάσιος και Άρτας κ. Στύλιος Γεώργιος κατέθεσαν ερώτηση στη ΒτΕ, (α) σχετικό, όπου διατύπωναν την αντίθεση τους στην επικείμενη μείωση και ζητούσαν από τον ΥΕΘΑ απαντήσεις σε μια σειρά ερωτημάτων. Σύμφωνα με (β) σχετικό ο τέως ΥΕΘΑ κ. Αποστολάκης Ευάγγελος αναφέρει στην απάντησή του: «Οι δύο (2) οργανωτικές μεταβολές που υπέστη η Μονάδα του Ακτίου δεν έχουν ως σκοπό την υποβάθμιση των δραστηριοτήτων του Α/Δ…… δεν έχει επέλθει ουσιαστική μείωση στο προσωπικό που είναι αρμόδιο για την υποστήριξη των πτήσεων…. και δεν επηρεάζονται θέματα ασφάλειας και φρούρησης, με δεδομένο το υφιστάμενο προσωπικό και τα μέσα». Δημιουργούνται λοιπόν κάποια ερωτήματα που ταλανίζουν καθημερινά τους συναδέλφους που υπηρετούν στην Μ.Υ. FOB AKTION :

       α.  Σύμφωνα με όσα προαναφέρθηκαν, γιατί εκπονήθηκε νέος Π.Ο.Υ. με μειωμένη δύναμη; Έχει ζητηθεί να υποβληθούν προτάσεις από την Μονάδα; Η Μονάδα συμφωνεί με τον εγκεκριμένο ΠΟΥ και εάν όχι έχει υποβάλλει πρόταση τροποποίησης του ιεραρχικά;

       β.  Έχουν ληφθεί υπ’ όψιν οι υποχρεώσεις της Μονάδας που απορρέουν από την εφαρμογή των συμβάσεων με ΝΑΤΟ και Fraport greece; 

       γ.  Η νέα Πολιτική Ηγεσία, σε συνέχεια βέβαια της στήριξης – κατανόησης που υπήρξε από τον Τομέα Άμυνας της ΝΔ ως αντιπολίτευση, θα δώσει επιτέλους ένα τέλος σε αυτή την αβεβαιότητα;

6. Παράλληλα σε ότι αφορά το κλιμάκιο φύλαξης Αγρινίου έχουμε να τονίσουμε ότι από το 2015. όπου εφαρμόστηκε η αναστολή λειτουργίας του Α/Δ, η συγκεκριμένη Μονάδα στελεχώνεται από ελάχιστο προσωπικό με μόνη αρμοδιότητα την φύλαξη χώρων, εγκαταστάσεων υλικών και μέσων. Αξίζει να σημειωθεί ότι, εντός του στρατοπέδου υπάρχουν κρίσιμα υλικά σε μεγάλες ποσότητες, όλο το προσωπικό εμπλέκεται μόνο στην φύλαξη και σε καθεστώς βαρδιών, ενώ η υποστήριξη της γίνεται πλέον από την 116 Πτέρυγα Μάχης. Το ΔΣ της Ένωσης γίνεται αποδέκτης έντονων ανησυχιών τόσο για την επάρκεια του προσωπικού στην ασφάλεια – φρούρηση της Μονάδας, όσο και για την δυνατότητα άμεσης υποστήριξης από την 116ΠΜ λόγω της μεγάλης χιλιομετρικής απόστασης (130km). Επιπρόσθετα έχουν αναφερθεί τα εξής προβλήματα λειτουργίας και μέριμνας προσωπικού:

α.  Δεν υφίσταται εντός της Μονάδας κανένα συνεργείο για να αποκαθιστά άμεσα βλάβες ώστε να λειτουργούν στο ακέραιο συστήματα ασφαλείας, οχήματα, δίκτυα ευκολιών (ρεύμα, νερό) και αναγκάζονται να αναμένουν την υποστήριξη από την 116Π.Μ. Η αποψίλωση χόρτων στους ελεύθερους χώρους δεν είναι επαρκής, αυξάνοντας τις πιθανότητες για την εκδήλωση πυρκαγιάς.

β.  Σε περίπτωση ατυχήματος που θα λάβει χώρα στον χώρο εργασίας δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό για την παροχή έστω πρώτων βοηθειών ούτε έχει προβλεφθεί όχημα (ασθενοφόρο-οδηγός) για την άμεση μεταφορά τους στο τοπικό νοσοκομείο.

γ.  Δεν λειτουργούν τα μαγειρεία (υλικά, προσωπικό) και η καθημερινή τους τροφοδοσία πραγματοποιείται μία φορά την ημέρα και για τα 2 γεύματα (μεσημεριανό, βραδινό), από το Α/Δ Ακτίου, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 100km. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ειδικά τους θερινούς μήνες, η ποιότητα του φαγητού, αν και είναι ικανοποιητική μετά την παρασκευή του, φτάνει στα στελέχη του Αγρινίου σε κακή ποιότητα.

δ.  Το σύνολο του προσωπικού, βάση του εγκεκριμένου Π.Ο.Υ. εκτελεί 24ώρες υπηρεσίες φύλαξης σε καθεστώς βαρδιών, των τεσσάρων ατόμων, χωρίς όμως να υφίσταται πρόβλεψη για ενίσχυση του προσωπικού ώστε να είναι δυνατή η χορήγηση κανονικών αδειών.

7. Όλα τα ανωτέρω λοιπόν έχουν δημιουργήσει, στους κόλπους των συναδέλφων που υπηρετούν στο κλιμάκιο φύλαξης Αγρινίου, ανησυχία, άγχος και αίσθημα ανασφάλειας  στην καθημερινότητά τους. Δεν μπορεί οι συγκεκριμένοι στρατιωτικοί να αντιμετωπίζονται ως στελέχη δεύτερης κατηγορίας, να μην υπάρχει πρόβλεψη για τα στοιχειώδη και να αισθάνονται ότι η στρατιωτική Ηγεσία αμελεί και δεν σέβεται την προσωπικότητα και αξιοπρέπειά τους.

8. Καλούμε λοιπόν την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ) να αξιολογήσει το παρόν έγγραφο και να αναλάβει πρωτοβουλίες προς την Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία ώστε, το συντομότερο δυνατόν, να πραγματοποιηθεί  αφ’ ενός επανεκτίμηση στον τρόπο στελέχωσης – λειτουργίας των συγκεκριμένων Μονάδων και αφ’ ετέρου την εξεύρεση λύσεων στα ανωτέρω προβλήματα..

9. Το παρόν κοινοποιείται στους εμπλεκόμενους Βουλευτές της Ν.Δ., προς ενημέρωση – αξιολόγηση και ευελπιστούμε ότι σε συνεργασία μαζί τους και την Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ. να υπάρχουν άμεσα θετικές εξελίξεις προς όφελος των συναδέλφων.

                              Για το Διοικητικό Συμβούλιο Ε.Σ.Π.Ε.ΑΙΤ. 

                Ο Πρόεδρος                                                          Ο Γεν. Γραμματέας  

        Λεμονιάς  Απόστολος                                             Παπασταύρος Κων/νος

              6983511103                                                         6983507035

Τελευταία Νέα

Ό. Γεροβασίλη: Κρίσιμος ο ρόλος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής & του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Kληθείσα να σχολιάσει την παρουσία Ελπιδοφόρου στην εκδήλωση Ερντογάν στις ΗΠΑ και την πιθανή συνάντηση Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο η βουλευτής Άρτας επισήμανε τα εξής: *Είναι...

Π.Ε ΑΡΤΑΣ – Πρόγραμμα χρηματοδότησης αλιείας

Από το τμήμα Αλιείας της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε Άρτας ανακοινώνεται  ότι έχει εκδοθεί η 2η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ...

Γυναικοκτονία στην Ρόδο: Συνθήκες ιδιοκτησιακής «ασφυξίας» περιγράφει η οικογένεια της Δώρας

Η κυρίαρχη ιδιοκτησιακή κουλτούρα αναδύεται ως βασική αιτία της νέας γυναικοκτονίας. Ένας άνδρας 40 ετών δολοφόνησε στην Ρόδο την 31χρονη Δώρα, εκπαιδευτικό, πρώην σύντροφό...

Εγκρίθηκε από τον FDA η 3η δόση του εμβολίου της Pfizer στους άνω των 65 ετών κι ευπαθείς

Ο αμερικανικός ομοσπονδιακός οργανισμός φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι ενέκρινε τη χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου της Pfizer για την COVID-19 στους ανθρώπους...