fbpx
Παρασκευή, 20 Μαΐου, 2022
Αρχική ΔΙΕΘΝΗ 12 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας

12 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας

«Τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα στον κίνδυνο από τους ενήλικες. Απαιτούνται επείγουσες ενέργειες για να διασφαλιστεί ότι κανένα παιδί ηλικίας κάτω των 18 ετών δεν εμπλέκεται σε επικίνδυνη παιδική εργασία», λέει ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, Guy Ryder, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Παιδικής Εργασίας.

Στο επίκεντρο της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Παιδικής Εργασίας είναι το να μπει τέλος στην επικίνδυνη παιδική εργασία. Αποτελεί προτεραιότητα στις ευρύτερες εκστρατείες της ΔΟΕ (Διεθνής Οργάνωση Εργασίας) για την καταπολέμηση της παιδικής εργασίας και για την ασφαλή και υγιή εργασία για νέους σε νόμιμη ηλικία εργασίας.

Περίπου 73 εκατομμύρια παιδιά εμπλέκονται σε επικίνδυνη εργασία και σχεδόν τα μισά από τα 152 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 5 έως 17 εργάζονται. Αυτά τα παιδιά εργάζονται σε ορυχεία, εργοστάσια και σπίτια, εκτίθενται σε παρασιτοκτόνα και άλλες τοξικές ουσίες, μεταφέρουν βαριά φορτία ή εργάζονται πολλές ώρες. Πολλά υποφέρουν από διά βίου σωματικές και ψυχολογικές συνέπειες. Η ίδια η ζωή τους μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο.

Κανένα παιδί ηλικίας κάτω των 18 ετών δε θα πρέπει να εκτελεί επικίνδυνη εργασία όπως ορίζεται στις συμβάσεις της ΔΟΕ για την παιδική εργασία, συγκεκριμένα τη σύμβαση ελάχιστης ηλικίας του 1973 (αριθ. 138) και τη σύμβαση για τις χειρότερες μορφές παιδικής εργασίας, αριθ. 182 (1999). Απαιτείται από τις κυβερνήσεις, σε συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους, να θεσπίσουν και να επιβάλουν έναν εθνικό κατάλογο επικίνδυνων εργασιών απαγορευμένων για τα παιδιά. Η σχεδόν καθολική επικύρωση αυτών των Συμβάσεων αντικατοπτρίζει τη δέσμευση να τερματιστεί η παιδική εργασία σε όλες της τις μορφές. Είναι καιρός να επιταχυνθεί η δράση.

Μια νέα έκθεση της ΔΟΕ, με τίτλο «Προς την επείγουσα εξάλειψη της επικίνδυνης παιδικής εργασίας», διαπιστώνει ότι ορισμένοι επαγγελματικοί κίνδυνοι, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης σε ψυχολογικό στρες και σε χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται συχνά, είναι ακόμα πιο σοβαροί για τα παιδιά από ό,τι είχε προηγουμένως θεωρηθεί.

Ένα άλλο βασικό εύρημα είναι ότι η εφηβεία, ως περίοδο φυσικής ωρίμανσης, μπορεί να ξεκινήσει νωρίτερα και να διαρκέσει μέχρι τα μέσα της δεκαετίας των 20. Μέσα σε αυτή την εκτεταμένη περίοδο ανάπτυξης, τα παιδιά (και οι νέοι ενήλικες) αντιμετωπίζουν μια σειρά ευπαθειών που απαιτούν απαντήσεις από το νόμο.

Η έκθεση σκιαγραφεί επίσης τον κρίσιμο και αμοιβαίο σύνδεσμο μεταξύ εκπαίδευσης και υγείας: η έλλειψη εκπαίδευσης αυξάνει τον κίνδυνο αρνητικών αποτελεσμάτων της εργασίας στην υγεία και αντιστρόφως, η ποιοτική εκπαίδευση έχει θετικά και προστατευτικά αποτελέσματα στην υγεία.

Παρά το γεγονός ότι ο συνολικός αριθμός των παιδιών σε επικίνδυνες εργασίες μειώθηκε τα τελευταία χρόνια, η πρόοδος περιορίστηκε στα μεγαλύτερα ηλικιακά παιδιά. Μεταξύ του 2012 και του 2016, δεν υπήρξε σχεδόν καμία μείωση του αριθμού των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών στην παιδική εργασία και ο αριθμός αυτών των πιο ευάλωτων και νέων παιδιών σε επικίνδυνες εργασίες αυξήθηκε πραγματικά.

Η ατζέντα για την αειφόρο ανάπτυξη του 2030 επαναβεβαιώνει τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάργησης των χειρότερων μορφών παιδικής εργασίας, η οποία περιλαμβάνει την επικίνδυνη εργασία, την ανάγκη προώθησης ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος για όλους τους εργαζομένους και θέτει ως στόχο τον τερματισμό όλων των μορφών παιδικής εργασίας έως το 2025.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία Νέα

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας αναδείχθηκε κορυφαίος προπονητής στην Euroleague

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας αναδείχθηκε κορυφαίος προπονητής στην Euroleague, με τον τεχνικό του Ολυμπιακού να αφιερώνει την διάκριση στους συνεργάτες του αλλά και στους Προέδρους της...

Δημοτικό Κολυμβητήριο Άρτας: Ανοίγει ξανά για όλους με αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις

Στην  τελική ευθεία βρίσκονται οι εργασίες για την ενεργειακή αναβάθμιση του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Άρτας και πλέον από σήμερα αποδίδεται προς χρήση σε δημότες, αθλητές και σωματεία. Σήμερα...

Θεατρική Εκδήλωση αφιερωμένη στην ποίηση του Κωνσταντίνου Κρυστάλλη

Το Εργαστήριο Γνώσης & Ευφυούς Πληροφορικής του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, πραγματοποίησε την Παρασκευή 13 Μαΐου 2022 «Θεατρική Εκδήλωση αφιερωμένη στην ποίηση του...

Αυτά είναι τα πρώτα παιχνίδια που έρχονται στο ανανεωμένο PlayStation Plus

Η Sony δημοσιοποίησε τα πρώτα παιχνίδια που θα είναι διαθέσιμα με τα συνδρομητικά πακέτα PlayStation Plus Extra και Premium. Όπως ήδη γνωρίζουμε από τον προηγούμενο μήνα,...